В деня, в който се навършиха 170 години от рождението

...
В деня, в който се навършиха 170 години от рождението
Коментари Харесай

Наградиха призьорите в IX Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа” /снимки/

В деня, в който се навършиха 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов - 27 юни, бяха наградени призьорите в IX Национален книжовен конкурс за роман „ Дядо Йоцо гледа”. По традиция церемонията се състоя в едноименния туристически комплекс край с. Очиндол, където преди 15 години беше открит монумент на Вазовия книжовен воин. Организатори на състезанието, който е на тематика: “Любовта към България и нейните красоти”, са Община Мездра, Съюзът на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „ Дядо Йоцо гледа”.
Сред гостите на награждаването бяха ръководителят на Съюз на българските писатели Боян Ангелов, Емилия Казакова - механически редактор в Издателство „ Български публицист “, Петър Динчев - основен редактор на сп. “Читалище” и Тодор Коруев - основен редактор на сп. „ Тракия “ и редактор на сп. „ Везни “
Преди награждаването на призьорите бяха връчени две специфични награди. Кметът на Мездра Иван Аспарухов получи почетна грамота от Управителния съвет на Съюз на българските писатели „ За принос към актуалната българска литература “ и почетния знак на Съюза за неговата поддръжка към родните създатели и особени заслуги към активността на креативното съдружие, а дългогодишният шеф на Дирекция „ Хуманитарни действия “ в Община Мездра Валентин Вълчев - грамота за важен принос в развиването на културата в общината и за основаване и одобряване на Националния книжовен конкурс „ Дядо Йоцо гледа”.
В тазгодишното, девето издание на състезанието взеха присъединяване 58 създатели с разкази, тематично свързани с обичта към Родината и поклонението пред нейните хубости. Те бяха оценени от жури с ръководител Трендафил Василев, стихотворец, публицист и издател, и членове - Благовеста Касабова, книжовен критик, и Цветко Стеев, стихотворец и прозаик, членове на Съюз на българските писатели.
Поради неналичието на блестящо, запаметяващо се белетристично произведение, първа премия в състезанието не беше присъдена. За сметка на това бяха връчени две втори награди - на Николина Серафимова от Пловдив за описа „ Кътче Родина “ и на Валя Василева от София за описа „ Търгът “.
С трета премия беше отличена Дарина Цветкова от с. Зверино за описа й „ Нишка - живот “, а поощрителни награди получиха Калоян Захариев за описа „ Да видиш със сърцето си “ и Деница Димитрова за описа „ По пътеката на дъхавия люляк “, и двамата от София.
Наградният фонд на състезанието, обезпечен от Община Мездра, е 2 000 лева
В досегашните издания на състезанието са взели присъединяване близо 750 създатели с над 820 описа. Отличените произведения са 45, а общият награден фонд от 2009 година до 2020 година (включително)* е почти 20 хиляди лева
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР