В деня, в който се навършиха 106 години от рождението

...
В деня, в който се навършиха 106 години от рождението
Коментари Харесай

С изложба живопис в Дърманци почетоха паметта на художника Димитър Македонски /снимки/

В деня, в който се навършиха 106 години от рождението на художника Димитър Македонски (1914-1993 г.) - 14 ноември, в родното му село Дърманци беше открита ретроспективна галерия живопис на създателя. Организатори на проявата бяха Кметство Дърманци, Народно читалище „ Подем-1926 “ и Община Мездра. Вернисажът събра близки и родственици на Макето, представители на Общинската администрация, поданици на селото.
Експозицията включва 9 живописни платна на художника - пейзажи, натюрморти и портрети. Три от тях са от фонда на Градската художествена изложба - „ Пейзаж от Балчик “, „ Цветя “ и „ Стара къща в Дърманци “, а останалите са предоставени от кмета на селото Димитър Тронков, който е негов потомък.
Кметът на община Мездра Иван Аспарухов благодари на Тронков за подетата самодейност и изрази убеденост, че сходни събития ще намерят трайно място в културния календар на селото. „ Радващо е, че в Дърманци са родени такива персони, които обичат родния си край и са образец за сегашните и идните генерации “, сподели Аспарухов.
В рамките на възпоменателната демонстрация бяха положени цветя на гроба на Димитър Македонски, който си отиде от този свят на 27 май 1993 година на 78-годишна възраст.
Възприета бе концепцията на мястото, където е била родната къща на художника, да бъде сложена паметна плоча, а след осъществяване на плана за нов дом на Градската изложба в Мездра тя да бъде именувана „ Димитър Македонски “.
Изложбата е подредена в постройката на Кметство Дърманци и може да бъде прегледана доникъде на месец декември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР