В деня, в който се честват 1150 години Успение на

...
В деня, в който се честват 1150 години Успение на
Коментари Харесай

Боил Банов стана символичен кръстник на Националната гимназия за древни езици и култури

В деня, в който се празнуват 1150 години Успение на Свети Кирил, министърът на културата Боил Банов одобри да бъде алегоричен кръстник на Националната гимназия за антични езици и култури. Училището към този момент ще носи името „ Свети Константин-Кирил Философ “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Свещеният обред бе осъществен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп – викарен свещеник на Софийската света митрополия на гала в Аула Магна на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Делото на Свети Константин-Кирил Философ, което е задоволително да ангажира няколко живота, той съумява да побере в един. И всяка от осъществените от него задачи е обособен урок за поколенията – урок по история, по хуманизъм и дипломация, по философия, нравственос и морал. 1150 години по-късно учредената през 1977 година Национална гимназия за антични езици и култири, носи, пази и популяризира този дух. Поколенията „ класици “, които се включват непрекъснато в съграждането на културния живот на страната ни, са безспорното доказателство за устрема на Класическата гимназия да възпитава свободомислещи хора, персони, за които думи като любословие и съзидание са съществени правила, които ги управляват “, съобщи министър Банов и пожела на преподавателите и възпитаниците на учебното заведение да носят с чест името Свети Константин-Кирил Философ.

„ На днешния ден се прекланяме и популяризираме делото и подвига на Свети Кирил Славянобългарски, които църквата постоянно е приравнявала с делото на самите апостоли. Днес си припомняме и благословеното наше начало, което възроди едно българско учебно заведение. Едно начало, което възроди класическото ни обучение, прекратено за цели три десетилетия “, сподели Мариела Папазова, шеф на учебното заведение. Тя благодари на министър Банов, че одобри да бъде нравствен аставник на гимназията.

В словото си проф. д.ф.н. Анна-Мария Тотоманова, която е и един от първите преподаватели на учебното заведение, уточни, че е извънредно разчувствана да участва на това празненство, на което гимназията най-сетне получи същинското си име - на Свети Кирил.

Сред формалните посетители бе и първият шеф на гимназията Гергина Тончева.

Поздравителни адреси изпратиха от Министерството на образованието, от Столична община и от Центъра по тракология " Проф. Александър Фол ".

По-рано в столичния храм " Св. София " бе отслужена Света литургия в памет на Свети Кирил, на която участваха министър Боил Банов, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, преподаватели и възпитаници от гимназията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР