В деня, в който Русия подложи на масиран обстрел граждански

...
В деня, в който Русия подложи на масиран обстрел граждански
Коментари Харесай

Factcheck: Не е вярно, че Русия спазва международното право по отношение на Украйна


В деня, в който Русия подложи на масиран обстрел цивилен цели на територията на цяла Украйна, в българското интернет пространство се появява текст-апотеоз на политиката на Владимир Путин. На 10 октомври 2022 година две български онлайн медии разгласяват един и същи текст с едно и също заглавие: „ Путин се движи напълно в рамката на интернационалното право “. Авторите, посочени в двете медии, обаче, са разнообразни.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7686


Кадър: Factcheck Bulgaria 

Дословното припокриване на двата текста провокира въпроси кой е действителният създател на текста, отправени в това число към самия Явор Дачков.



Кадър: Factcheck Bulgaria 

Проверката на Factcheck.bg демонстрира, че първоизточникът на обявата е пост във Facebook профила на Явор Дачков от същиия ден, 10 октомври, който е препечатан в няколко български онлайн медии, включително електронната версия на вестник „ Труд “. Същия ден в уеб страницата topnovini.eu се появя безусловно същата публикация със същото заглавие, само че като създател е посочен Кеворк Кеворкян. Такъв текст, обаче, не може да бъде открит нито на уебстраницата на журналиста, нито в неговия формален профил във " Facebook ".



Кадър: Factcheck Bulgaria 

За онлайн аудиторията обаче кой е същинският създател и къде се популяризира тенденциозната обява няма значение. Въпреки неналичието на цифрови следи, които да сочат към авторството на Кеворкян, текстът се популяризира интензивно във Facebook с неговото име като създател. Проверка с инструмента CrowdTangle демонстрира, че публикацията от topnovini.eu е споделена в няколко Facebook групи и страници с общо над 975 хиляди членове, като е събрала над 7000 интеракции (включително лайкове, мнения и споделяния). 

Целия материал четете. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР