В деня в който почитаме светите братя Кирил и Методий,

...
В деня в който почитаме светите братя Кирил и Методий,
Коментари Харесай

Мотошествие „По пътя на вярата и буквите“ припомня историята на манастира край Варна

В деня в който почитаме светите братя Кирил и Методий, от първопрестолната Плиска до Варна ще премине огромно Мото шествие под наслов „ По пътя на вярата и буквите “. Проявата е първа от взаимните планове сред Варненска и Шуменска област, които преди месец подписаха съглашение за партньорство.

Шествието, с присъединяване на мотоклубове от Шумен, Нови Пазар и Варна под надпис „ По пътя на вярата и буквите “ ще стартира в 12,30 от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска.

Ще продължи в 13,00 часа през Двора на кирилицата , където ще се поднесат венци на паметника на Св.св. Кирил и Методий, а възпитаници от Училище „ Св. Паисий Хилендарски “ в Плиска ще изпълнят химна в възхвала на делото на светите братя.

Мото шествието ще приключи към 16,00 часа във Варна, в местността Сълзица, или както мнозина я помнят Караач теке, където се намира Ранносредновековния манастирски комплекс „ Света Богородица “ , открит край Варна през далечната 1921 година от братята Херман и Карел Шкорпил.

„ Това е един от дребното добре непокътнати ранни български манастири от времето на цар Борис I, описа шефът на музея Игор Лазаренко. Идеята, че е значимо, се появява поради планове оловен щемпел на цар Борис I. При разкопките на църквата са открити саркофази, единият от които е изложен във Варненския музей. Това по думите на Лазаренко допуска наличие освен на монаси, а и на членове на царската фамилия. Смята се, че след отдръпването си от престола цар Борис I идва в манастира край Варна, който е бил един от четирите огромни в Североизточна България. В него се е развивало построяването на устоите на християнството. Имало е огромен скрипториум, където са се преписвали книги, популяризирани в региона, който е бил гъсто обитаем в интервала VIII – X век, сподели още Лазаренко. 

Обектът е проучван по-сериозно от 1996 година до 2018 година, като е разкрита цялата постройка и е открито аязмо. Голяма част от него е била унищожена през годините, тъй като там е имало средновековно населено място и по-късно османско теке, поради което местността е известна като Караач теке, разясни шефът. Смята се, че една от най-старите икони на Богородица е била там, а в този момент тя се съхранява в старинния храм „ Успение Богородично “ във Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР