В деня, в който на случаен принцип чрез Единната информационна

...
В деня, в който на случаен принцип чрез Единната информационна
Коментари Харесай

Законови изменения поставят под въпрос току-що заработилия механизъм за разследване на Главния

В деня, в който на инцидентен принцип посредством Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), бе определен арбитър, който да стане пъкъл хок прокурор, проверяващ сигнали против основния прокурор - в тази ситуация против изпълняващия длъжността Борислав Сарафов, в деловодството на Народното събрание се появи за изменение на прясно прелюдия механизъм за търсене на ефикасна отговорност на обвинител номер едно и заместниците му. С плана, подписан от представители на ГЕРБ, " Продължаваме промяната-Демократична България " и Движение за права и свободи, се вкарва чисто нова система по избора, като категорично е посочено, че това не би трябвало да е ЕИСС. Така въпросът в този момент е кога (и дали) сегашният Висш правосъден съвет (ВСС) ще назначи определената през днешния ден за пъкъл хок прокурор по сигналите против Сарафов съдийка Даниела Талева - ще реши ли да изчака следващите законови промени и появяването на въпросната нова система по избора, или не.

Проектът идва на фона на прясно признатите промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, съгласувани с всички европейски институции, които промени направиха допустимо и отстраняването на Иван Гешев. От описаните претекстове не излиза наяве какво постанова елиминирането на ЕИСС от подбора. Те са фокусирани единствено върху друга предлагана промяна - да не се сменя съставът на настоящия Висш съдебен съвет в идната половин година (за това - долу).

Днес, с избора на Талева от листата от общо 22-ма висши съдии, съгласили се да станат краткотрайно прокурори по следствието на Главния, бе даден на практика старт на механизма, който Брюксел упорства да въведем години наред. Според ЗСВ след определянето на пъкъл хок прокурора ръководителят на наказателната гилдия на Върховния касационен съд неотложно уведомява прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, която го назначава за прокурор във Върховната касационна прокуратура за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор. Срок за това назначение не е посочен, въпреки да се смята съгласно правните правила за неотложен. Но въпреки всичко, в случай че прокурорската гилдия на този Висш съдебен съвет реши да пояснява готвените промени, въпреки още да не са минали реда си в правната комисия и пленарна зала, то може да протака с назначението на прокурор за Сарафов и даже да се анулира изборът на към този момент определения подобен - Талева, обявиха адвокати, до които Клуб Z се допита.

Представители на формацииите вносители на поправката разясниха пред Клуб Z, че концепцията била нова система, самостоятелна от сегашната, да избира пъкъл хок прокурора. В ЕИСС нямало задоволително доверие, настояват. Посочват още, че нова система може да се създаде бързо, само че не се ангажираха с дълготрайността на процеса при оповестяване на една социална поръчка, да вземем за пример. Подчертават, че с текста са въведени няколко контроли, в това число че би трябвало да разрешава всеки избор да бъде проверяван от трети страни.

Вносителите са безапелационни, че това изменение нямало по какъв начин да върне избора на Тилева, или да накара прокурорската гилдия да протака.

Дали тя, избрала Сарафов за и.ф. при противоречива процедура, атакувана в съда и от министъра на правораздаването, ще назначи неотложно Талева за негов разследващ, следва да забележим. 

След назначението си Талева би следвало да се захване с кореспонденция по сигнал за имотното положение на близки на Сарафов. " Уведомление за осъщественото на инцидентен принцип систематизиране е изпратено от заместник-председателя на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия Лада Паунова до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, в чиито пълномощия е назначението на арбитър Талева " - оповестиха през днешния ден от ВСК незабавно след избора на пъкъл хок прокурорката. Т.е. в този момент топката е в полето на прокурорската гилдия.

Щрих към всичко това е, че през днешния ден импортиран, планът на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи е скорострелно разпределен в правната комисия за другия вторник. Т.е., по всичко проличава, ще тръгне по бързата писта.
Този Висш съдебен съвет - бетониран за шест месеца
Освен системата за избора, вносителите оферират на процедура бетониране на настоящия Висш съдебен съвет в период от шест месеца, макар че го дефинират като " дискредитиран ". Формално това не би следвало да е вест, тъй като ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи към този момент дадоха поръчка, че Народното събрание няма да пристъпва към избор на своята квота в Съвета преди да са минали готвените конституционни промени, които ще засягат и Висш съдебен съвет. Измененията в главния закон още не са видели бял свят - обещанието е това да стане доникъде на месеца. Очевидно обаче се върви по бавната, а не по бързата писта за тях.

Любопитно тук е и друго. В плана за промени на Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, импортиран от служебния министър на правораздаването Крум Зарков, се предвиждаше Народното събрание неотложно да излъчи своята квота във Висш съдебен съвет, която работи с от дълго време изминал мандат (професионалната към този момент бе определена, въпреки във връзка с съдиите - много подозрително - виж линка горе). По предложение на ГЕРБ обаче в последна сметка бе общопризнат нов метод - нов избор за целия Висш съдебен съвет в тримесечен период. Сега, очевидно, той става шестмесечен.

Същият този Висш съдебен съвет се съобрази с апела на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, чийто главен представител бе Делян Пеевски в тази ситуация - да не пристъпва към избор на нов основен прокурор, точно с претекста, че е изгубил легитимност и доверие. Съветът се съобрази, въпреки да бе оповестил старт на процедурата. Т.е. Сарафов остава изпълняващ функционалностите обвинител номер едно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР