В деня, в който коронавирусът взе вече две жертви в

...
В деня, в който коронавирусът взе вече две жертви в
Коментари Харесай

Роден експерт по биотероризъм каза какви щети ще ни нанесе COVID-19

В деня, в който коронавирусът взе към този момент две жертви в България, специалиста по биотероризъм проф. доктор Красимир Методиев – за вероятните сюжети в развиването на пандемията, за световните опасности за човечеството, и за заплахите в България. Разговаряме без маски. Но при започване на срещата не се ръкуваме, а се поздравяваме с лакти.

– Професор Методиев, очевидци сме на невиждани ограничения, които страни по целия свят подхващат против ковид. Защо по този начин? Знаем, че човечеството се е преборило с доста други нови и страшни вируси без такива фрапантни ограничавания.
– Ограниченията се постановат, тъй като обстановката ескалира с лавинна скорост. Само преди 3 месеца бяха регистрирани първите случаи на ковид в Ухан и за 2-3 седмици в тази китайска провинция се стигна до хиляди случаи на заболели от COVID-19.

Заразата се популяризира доста бързо по света. Цяла Италия през днешния ден е под карантина, а Израел на процедура си затвори границите, тъй като всеки, който влезе там, предстои също на 14-дневна карантина.

– Това не е ли прекомерна нерешителност?
– Първоначално и аз бях учуден от сходни крайни решения, които нямат аналог до момента. Но и човечеството за първи път се сблъсква с толкоз бърза пандемия.

В същото време като експерт съм изумен от изключителната дисциплинираност, ред и организация, с които Китай съумя съвсем да ликвидира тази епидемиологична вълна на своя територия. 12-милионен Ухан бе подложен под тотална карантина. В Европа това не е по този начин, даже в страни с добре развито опазване на здравето.

– Като специалист вие по какъв начин оценявате подхванатите ограничения за предварителна защита и диагностика на ковид в България?
– Приветствам сътрудниците и от националния, и от районните щабове, оправят се доста добре. Мерките са съответни, само че хората – и у нас, и в цяла Южна Европа, не са дисциплинирани. Не сме подготвени да ограничим себе си в името на обществото. Заради тази липса на самоконтрол надали тук ще е вероятен резултатът, който реализираха в Китай.

Засега в България няма потребност от тотална карантина. Виждаме, че краткотрайно се затварят цели институции, само че животът отвън тях продължава и то без ограничавания. Ако тази вечер отидем в някое от емблематичните заведения във Варна, ще е цялостно с народ. Как си представяте термокамера в заведенията за хранене или въвеждане на рестрикции и надзор?! Смятам, че е нужна и лека смяна при поднасянето на ежедневната информация от националния щаб.

– Какво по-точно имате поради?
– Не бива информацията, която касае извънредно опазването на здравето, да се оповестява от човек във военни облекла, тъй като това тормози хората. Професор Мутафчийски е почитан доктор и експерт, не е належащо да се демонстрира в генералска униформа, когато приказваме за чисто медицински проблеми.

– В момента ни залива море от информация – че коронавирусът умира от гореща вода, от алкохол и т. н. Че щом температурата на открито се повиши до 26-27 градуса, към този момент няма риск. Кое от всичко това е правилно?
– Нормалната температура на човек варира от 36,5 до 37,1 градуса. Коронавирусът от дълго време се е приспособил към нашия температурен режим и не можем да чакаме, че при 27 градуса на открито той ще почине.

Важно е хората да схванат, че вирусите може да съществуват единствено в жива клетка, а коронавирусът най-много в белите дробове и по-рядко в стомашно-чревния тракт. Затова не трябва да влизаме в непосредствен контакт с други хора. Маска би трябвало да носят болните, не здравите.

Коронавирусът не може да оцелее повече от няколко минути на бюрото, на масата, в чинийка или чашка, в случай че повърхността е влажна или по нея има някакъв биологичен субстрат. Нужно е да се съблюдава прецизна персонална хигиена.

– Ще има ли скоро ваксина против ковид? Как мислите?
– В момента се създава такава. Като имунолог ме тормози обстоятелството, че в Тайван и Япония сътрудници откриха леко изменение в настоящия геном на ковид посредством прибавяне или подмяна на четири от нуклеотидите. Това значи, че или вирусът мутира самичък, или има човешка интервенция. Тя може да се дължи на изследвания на агресивността на вируса, на неточност в технологията на проучванията или на биотероризъм.

Не настоявам, че пандемията е образец за биотероризъм, само че е реалност, че през 1981 година от секретна лаборатория в Ухан имаше приключване на варианти от същия вирус. В чии ръце отидоха те, не се знае.

– Версиите, че епидемията е била провокирана съзнателно, не стопират да се разясняват. Хората напомнят, че епохи наред на пазарите в Китай се продават и употребяват живи прилепи и птици, без някой да е боледувал. Доколко са основателни тайните теории?
– Бил съм на сходен пазар в Шанхай като екскурзиант. Вирусът отвън клетка не може да съществува, той си търси наемодател, с цел да живее и се развива, и от време на време се приспособява към разнообразни нови организми. В случая с изключение на прилепи и птици, има и животни, а от тях предаването на болестта на човек става елементарно. Ще дам образец с вируса на СПИН, т.е. ХИВ.

През 80-те години на предишния век, когато той бе открит от Люк Монтание във Франция и Роберт Гало в Съединени американски щати, имаше подмятания в медиите на Съюз на съветските социалистически републики, че американците са го основали изкуствено, с цел да го разпространят в соцлагера. А истината е, че този вирус от епохи си съществува в организма на огромната зелена африканска маймуна.

Тази популация е натурален контейнер на ХИВ, както в нашия организъм си живеят голям брой микроорганизми, без да ни раболяват. Вирусът се е приспособил от маймуната към организма на индивида. Разпространението му е станало преди епохи с корабите за плебеи.

По пътя си към Америка те са спирали за хранителни запаси в Хаити и Порто Рико, където и досега има най-голям % на носителство на ХИВ. Същата акомодация от животно към човек има и при ковид.

– Но против ХИВ още няма ваксина. Как тогава ще бъде направена такава против ковид?
– Ваксина против ХИВ няма и няма да има, тъй като неговият геном се трансформира с часове. По други аргументи и за редица други микроорганизми също няма и не може да има ваксини.

Например, заради повторяемост на инфекцията безусловно след седмица-две не може да се създаде ефикасна ваксина против дизентерия.

Слава Богу, коронавирусът нито е толкоз непостоянен, колкото ХИВ, нито толкоз бързо репродуцируем. Японците работят най-усърдно по основаването на ваксина, както и китайците, а прогнозите са оптимистични.

– Грипните варианти обаче морят човечеството всяка година и вземат много жертви, макар че има ваксини. Това по какъв начин си го обяснявате?
– Категоричен съм, че противогрипните ваксини не са ефикасни, тъй като и този вирус, като ХИВ, е мощно непостоянен. В цялата история на проучванията няма нито една година, в която преобладаващият вариант да повтаря изолиран от предходна грипна зараза.

Затова и жертвите са доста повече от тези на ковид.

Въпросът с имунизациите е трънлив, в доста случаи се намесва и търговски интерес. Помня, че преди много години във Варна гостува основният епидемиолог на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики учен Бароян.

Той беше извънреден ерудит. Попитахме го за мнението му за противогрипната ваксина. Академикът ни отвърна, че в случай че питаме създателя на имунизацията Смородинцев, той ще е уверен в цялостната й успеваемост.

Ако питаме лекарите, ще дават отговор, че тя работи в 50% от случаите. А имунизираните пациенти ще си признаят, че няма резултат. Разбира се, разболяването зависи от самостоятелната имунна отбрана. Хората сме разграничени на две популации – с висок и невисок имунореактивен вид.

Първите съвсем нямат проблеми с другите инфекции, тъй като имат имуногенетично детерминирана отбрана. А вторите боледуват по-често от инфекции, само че пък доста по-безпроблемно възприемат трансплантация на органи.

– В последните години у нас Варна се наложи като водеща в образованието на медици за реакция при бедствия, повреди, тероризъм. Усеща ли се изгодата от това?
– Във Варна се построи доста стегнат щаб – и на регионално, и на общинско равнище. След атентата в Сарафово Медицинският университет провежда годишно работещ семинар за бърза реакция при бедствия, повреди и тероризъм. Стажант-лекарите имат наложително едноседмично образование по тематиката.

Преди 2 година топексперти от НАТО и Израел признаха, че екипите тук са достигнали оптималното равнище на подготовка, което е доста по-високо от това в страната. За жал, опитът ни не се употребява, макар че точно в сегашната обстановка би бил доста потребен.

– Нали образованието по антитероризъм щеше поетапно да се внедри във всички висши учебни заведения?
– До момента никой не е взел стратегиите ни за стажант-лекари, макар че това образование би трябвало да е национална теория.

– Достатъчно готова ли е здравната ни система, с цел да поеме огромен поток от заболели от COVID-19, нуждаещи се от командно дишане? Виждаме, че сега Италия се задъхва.
– Много пъти съм казвал, че нашата здравна система е прекомерно раздута. Имаме над 420 лечебни заведения на 7 млн. души население и несъмнено по този индикатор сме преди всичко в света. Израел има 25 лечебни заведения на 9 млн. население, само че те покриват цялата територия по този начин, че до 2 минути пациентът да получи незабавна помощ и до 6 минути да е приет в болница при потребност.

Има положителни образци и в Европа. А множеството от нашите здравни заведения не действат оптимално. Виждал съм болница с над 200 кревати и цялостен екип, в която има единствено трима пациенти. Това е тотално разхищаване на запас! Диспропорциите в организацията са най-големият проблем на опазването на здравето в България. Но в световен, съгласно мен има надалеч по-тежка опасност от ковид.

– Коя е тази опасност?
– Огромната маса бежанци. Никой не се занимава с тяхната профилактика, лекуване и обучение. Къде са термокамерите, преносимите лаборатории, изолаторите, оборудваните медицински екипи по границите на Европа, където десетки хиляди пълзят?

Чудя се за какво се стигна до такава степен, да се позволява гладко прекосяване на граници от огромни групи хора, които са без документи, не си споделят същинските имена и не се знае от кое място тъкмо идват, а са също по този начин преносители на рецица инфекциозни болести, някои от които са непознати за Европа.

Тази маса бежанци нанася големи вреди в доста направления – опазване на здравето, стопанска система, политика, обучение, обществено дело. Нито един няма медицински картон – не се знае дали е ваксиниран, дали е здрав или инфектиран. Затова смятам, че бежанската вълна е най-голямата заплаха за човечеството през днешния ден.

– Болните и жертвите на ковид обаче порастват с минути!
– Коронавирусът, като всяка зараза, ще стигне своя пик и след това ще спадне. Или ще изчезне изцяло, или ще останат единични случаи.

В природата има биологична регулация, а човечеството е претърпяло значително сходни пандемии. Ако се върнем в далечни времена, в интервала 1348-1356 година светът е бил ударен от така наречен черна чума. Бактерията, която я предизвиква, тогава е била незнайна.

Епидемията е почнала от Европа, минала е в Северна Африка, Близкия Изток и е стигнала до Азия, отнемайки живота на над 2 млн. души. След което, по естествените механизми, тази пандемия е отшумяла.

А тогава нито е имало софтуерни благоприятни условия, нито антибиотици. Искам дебело да подчертая, че те работят против бактерии и в никакъв случай против вируси! Днес медицината е на напълно друго равнище. Няма по какъв начин един вирус да победи човечеството. Природата ни е основала, с цел да сме на върха на биологичната пирамида.

– Немски лекари предвидиха, че пикът на епидемията от COVID-19 ще е през есента?
– Смятам, че никой не може да се ангажира с сходна прогноза. Важното е по какъв начин ще реагират хората. Ако е съответно – както в Китай и в Тайван, ще се оправим по-бързо с тази пандемия. За доста неща сме си отговорни сами.

Динамиката на всекидневието по този начин ни е завъртяла, че постоянно не съблюдаваме никакви правила – на хигиена, профилактика, хранене, сън. Но ще се преборим с това предизвикателство. Има надалеч по-страшни бедствия – недоимъка на вода, да вземем за пример. В Кения, в покрайнините на Найроби, видях деца край пътя, които просят – не пари, не храна, а вода. Това към този момент е покруса.

– Коронавирусът нападна най-тежко възрастните хора. Какъв съвет бихте им дали на тях и на по-младите, които са с понижен имунитет?
– Възрастните хора са най-уязвими, тъй като прагът на имунна отбрана при тях е най-нисък. Най-добре е да се изолират и да използват биологично чисти храни, въпреки че това е съвсем невероятно, откакто от производител на такива артикули България се трансформира във вносител на небиологични. И на млади, и на остарели бих предложил да не употребяват непотребна медикаментозна терапия за отбрана. И никога да не протягат ръка към антибиотиците, в случай че стартират да кашлят.

Заради неправилното разбиране, че антибиотикът лекува всичко, България е преди всичко в Европа по антибиотична устойчивост, а следствията от това при някои пациенти са страшни.

Самодисциплината и организационните умения на китайците са фантазия за нас, българите. Ние караме безгрижно, все си мислим, че даден проблем не ни касае. Затова или късно реагираме, или несъответстващо, или без резултат.

За да успокоя читателите обаче, незабавно желая да отбележа, че в сегашната обстановка нашите медицински специалисти работят тъкмо, рационално и отговорно. Това при всички случаи ще даде оня резултат, от който всички се нуждаем – да се преборим с ковид.

Проф. доктор Красимир Методиев е имунолог и специалист по биотероризъм към научния отдел на НАТО. Почетен консул е на Израел в България, президент е на Интернационална здравна асамблея – България /ИМАБ/. Двукратен притежател на премията “Лекар на годината”, както и на голям брой други национални и интернационалните оценки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР