В деня, в който Франция и Белгия определяха един от

...
В деня, в който Франция и Белгия определяха един от
Коментари Харесай

Х-Factor: отборът на Opel за SUV хитове

В деня, в който Франция и Белгия определяха един от финалистите на Световното, аз съм на Opel Arena в Майнц, където се организира домакинският мач на Opel против европейските публицисти. Отборът от Рюселсхайм се предвожда нападателното трио Mokka X и Crassland X по лявото и дясното крило, а в центъра на офанзивата стои Grandland X. Проблемът на домакините бе фактът, че Бундестимът бе изнемощял от дълго време от борбата в Русия, само че тази на Opel занапред следва.

Първата борба е преструктурирането на марката, което се организира сега, откакто PSA Group купи компанията от американците. Втората борба на Opel е против стандартите, които в България към момента са необятно публикувани в националния фолклор. Но, откакто видях по какъв начин Opel възкръсна от пепелта, преодолявайки съвсем несъмнено затваряне под господството на GM, в този момент съм уверен, че PSA ще изведе Opel още веднъж на мястото, което заслужава. И не, Peugeot няма да обезличи Opel, просто ще го върне на пътя на облагата с нужните за това лостове. Да, ще се споделят платформи и мотори, само че какво неприятно има в това? Вижте с този метод къде се намира в този момент концернът Renault-Nissan-Mitsubishi. А Карлос Тавареш, шефът на PSA Group, е най-хубавият възпитаник на Карлос Гон, актуалният огромен в Алианса.
 Opel Crossland X се причисли към Mokka X през 2017 година, като досега моделът може да се похвали с над 125 000 поръчки. Opel Crossland X се причисли към Mokka X през 2017 година, като досега моделът може да се похвали с над 125 000 поръчки.
Пребори ли се с двата съществени казуса, които загатнах, Opel ще поеме в вярната посока. Всички предпоставки за това са налице. За първите пет месеца на годината Opel е №1 SUV марка в Германия, а до края на април е №1 в европейския SUV B-сегмент, което задоволително красноречиво приказва за капацитета на компанията от Рюселсхайм.

За него приказва и фактът, че към 14 месеца преди крайния период през септември 2019 година, когато eкологичната норма Euro 6d-TEMP ще стане наложителна за всички новорегистрирани коли, повече от 75 задвижващи елементи на Opel към този момент дават отговор на новите строги ограничавания за нездравословни излъчвания. Това бе измежду главните акценти в представянето на домакините, за което би трябвало да бъдат поздравени, тъй като е доста мъчно да удовлетвориш желанията на бюрократите в Брюксел.

В началото, въпреки че при него новостите са минимум, ще отдам заслуженото на Mokka X. Причината е, че този модел, който следва да смени потомство и платформа, стартира всичко. Той бе показан през 2012 година и от този момент прави по към 150 000 продажби годишно, като към днешна дата общият тираж на продадените коли е над 900 000.

KIA Ceed продължава да е основа на триумфа (тест драйв)

Ювелирна направа за Peugeot 308 GTi (тест драйв)

Кавала и Seat Ateca: съвършената композиция (тест драйв)

Игра на тронове: Mercedes-Benz S560 4Matic L (тест драйв)

На линия бяха 1,6 дизел и 1,4 бензин с турбо, като взех решение да направя кръгче с втория. Най-важният факт за отбелязване е, че Mokka е единственият член от семейство Х, който разчита на 4х4 задвижване. Аз персонално не приписвам огромно значение на този факт в SUV B, само че в България клиентите се водят от правилото на Мечо Пух: колкото повече, толкоз повече. На Запад клиентите са по-прагматични и разчитат най-вече на версията с предно. Така тежестта се снижава (макар AWD системата да тежи единствено 65 кг), а то е съществено за този клас коли, завещание от платформите на GM, с цел да има по-добра спестовност и повече размер в багажника.

Въпросният 1,4-литров турбо бензин е със 120 к.с. и 175 Нм. Моторът е разтеглив, а на 3-а и 4-а дава нужната динамичност за ускоряване. Разходът се движеше към 8 л/100 км.
 Opel Arena в Майнц е с потенциал 34 000 места, само че се позволяват единствено 27 000. Opel Arena в Майнц е с потенциал 34 000 места, само че се позволяват единствено 27 000.
Най-голям интерес за мен и сътрудниците бе Grandland X Ultimate, оборудван с 1,2-литров бензинов мотор с турбо и 8-степенен автоматик. Да, в България това ще е сложна композиция, само че поради големия интерес на публицистите от Западна Европа към трите предпроизводствени модификации на модела умозаключавам, че в тази част на континента тя ще прави сериозна част от продажбите. А те започнаха през предишния октомври, като досега за модела има над 85 000 поръчки.

На пътя Grandland X впечатлява с отличната обезшуменост на интериора, като аеродинамичните шумове са обезвредени отлично. Знам, че огромна част от публиката е скептична към 3-цилиндровите мотори, само че аз съм карал огромна част от този вид мотори на всички всеобщи производители, по тази причина умерено мога да заявя, че този 1,2 литров турбо мотор, разработка на Peugeot, е измежду най-хубавите.

Същият елемент си съперничи като параметри с 1,5-литровия 3-цилиндров на BMW, вграждан в MINI. Тук приказваме за 130 к.с. и 230 Нм (при 1750 об./мин), които се оферират и за Crossland Х, само че единствено с „ ръчка”. Динамиката може и да му липсва, само че това се обезврежда с невисок разход на гориво. Говорим за към 7 л/100 км при едно умерено шофиране.

Агрегатът и трансмисията работят добре при ниските обороти. Моделът е оборудван с електронната система IntelliGrip (на Peugeot, само че там се споделя GripControl), която предлага избор от пет режима на работа.

Системата приспособява разпределението на въртящия миг към предните колела, разрешава пробоксуване на гумите, ако това е нужно, а при съществуване на автоматизирана трансмисия настройва точките на превключване, както и логаритъмът на реакция на мотора при подаване на газ. Това не може да се съпоставя с 4х4 система, само че на хлъзгав придавна нужната убеденост на лидера и непоклатимост за фамилията. Предното предаване е по-евтино за поддръжка и употреба, багажникът е по-голям, а статистиката сочи, че над 70% от продажбите в този сегмент са на коли с предно задвижване. Това не важи за България, защото ние сме на второ място след Русия по желания към 4х4 задвижването.

В типичния за Opel жанр, в Grandland X (а и в другите два модела) може да разчитате на върхово равнище на съгласуваност с последното потомство, съвместими с Android Auto и CarPlay системи IntelliLink, както и на асистента за съгласуваност и услуги Opel OnStar, включващ Wi-Fi Hotspot. Смартфоните могат да бъдат зареждани безжично благодарение на система за апостериори зареждане.

За край сядам в Crossland X (125 000 поръчки от 2017 година насам), оборудван с нов 1,5-литров дизел (има го и за Grandland X) и 6-степенна механична кутия. Той генерира 130 к.с. и 300 Нм при 1750 об./мин. Изненадващо за мен се оказа, че на автомагистралата Crossland X се усеща също толкоз добре колкото и в градски условия. Да, височината му не допуска динамичност в завои, кормилното му ръководство също няма претенциите за прецизността на бръснач, само че един дребен фамилен автомобил не е нужно да предлага сходни характерности.

Важното тук е, че интериорът е доста необятен за тези компактни размери. Задните седалки имат водоравен ход от 150 мм, с помощта на което размерът на багажника варира от 520 до 410 литра, като в първия случай е най-големият в сегмента. Това го споделям, тъй като, когато натовариш жена, дете и тръгнеш на море, багажникът е доста значим.
 Най-голямата звезда на Майнц 05 е посланикът на Opel Юрген Клоп. Той прекарва по-голямата част от кариерата си на състезател в клуба, а по-късно прави първите си крачки като управител точно в Майнц 05 Другата звезда е Томас Тухел, който пое Пари Сен Жермен. Най-голямата звезда на „ Майнц 05 ” е посланикът на Opel Юрген Клоп. Той прекарва по-голямата част от кариерата си на състезател в клуба, а по-късно прави първите си крачки като управител точно в „ Майнц 05 ” Другата звезда е Томас Тухел, който пое „ Пари Сен Жермен ”.
Знам, че има хора, които се влюбват в колите единствено поради динамичността и спортното лъчение. В този случай Х-гамата на Opel ще се подреди надалеч от челните редици. Но, защото е ясно, че горното съмнение важи за дребна част от клиентите, кросоувърите от SUV B-сегмент на Opel разполагат с премного рационални причини в своя изгода, с цел да се внедрят надълбоко в живота на доста фамилии.

Polestar пуска съперник на Model 3: 400 к.с. и пробег до 560 км

Daimler и BMW ще изместят Tesla от водачеството на пазара на електрически автомобили

Tesla продаде 200 000 коли в Съединени американски щати, до края на 2019-а дотацията спира
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР