В деня, в който Българската православна църква почита паметта на

...
В деня, в който Българската православна църква почита паметта на
Коментари Харесай

В село Климент откриха мемориал на Свети Климент Охридски

 26pl4006-1  26pl4006-2  26pl4006-4
В деня, в който Българската православна черква уважава паметта на Свети Климент Охридски, кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов и кметът на Климент Мано Манов отриха мемориал на забележителния български свещеник и просветник в пловдивското село.

Паметният знак съставлява разтворена книга, сложена върху гранитен паметник и се намира в парк „ Стария площад “ в село Климент. Празничният ден в селото стартира в храм „ Св. Георги “ с тържествена архиерейска света литургия, отслужена от Знеполския свещеник Арсений – викарий на Пловдивския митрополит Николай.

„ Днешният ден е изпълнен с доста нравствен и прочувствен заряд. Охридската школа, която основава Свети Климент има доста огромно място в българското просвещение, в съхранението на българската нематериалност и ни дава сили и през днешния ден да се борим за тази нематериалност. Всеки човек се ражда с името си и то е негова орис. Името на това красиво населено място, едно от главните кметства на територията на карловска община, задължава доста. Свети Климент Охридски е един от пастирите на българския народ, един от неговите покровители. Ето за какво е чест и отговорност, вашето село да носи това име “, сподели кметът на Община Карлово в словото си пред мемориала.

Д-р Емил Кабаиванов даде обещание на кмета на Климент Мано Манов, че представителна група от селото ще посети остарялата българска столица Охрид. Там Мано Манов и компания ще се поклонят пред мощите на Свети Климент, а също така ще донесат свещена икона, заредена с неговата духовна мощ, която да бъде сложена в храма на село Климент.

Още една самодейност осъществиха в съботния ден жителите на Климент. В двора на детската градина бе открита „ Просветна стена “ с изографисани облиците на Свети Климент Охридски, Светите братя Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов. Идеята за нейното създаване е на кметството, а решението е на семейство Наталия и Георги Георгиеви. Те са едно от многото млади фамилии в селото, сключили брак през тази година. В своите предложения, те приканват гостите на сватбеното празненство, да дават средствата за цветя, с цел да бъде направено нещо благородно в селото. Така те подаряват събраните 745 лева на кметството и от през днешния ден Климент има своята „ Просветна стена “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР