В деня след като избухнаха антиправителствените протести в Ирак, в

...
В деня след като избухнаха антиправителствените протести в Ирак, в
Коментари Харесай

Иран има нов проблем - протести в две други държави

В деня откакто избухнаха антиправителствените митинги в Ирак, в Багдад дохвърчал късно вечерта иранският военачалник Касем Солеймани и по-късно се отправил с хеликоптер към строго охраняваната Зелена зона, където изненадал група високопоставени представители от сферата на сигурността, като председателствал съвещание вместо премиера.

Пристигането на Солеймани, началникът на елитното иранско поделение " Ал Кудс " и проектант на районния уред за сигурност на Иран, е сигнал за безпокойството на Техеран от митингите, които обгърнаха цялата столица и главните шиитски територии в Ирак и на които бяха отправени апели към Иран да спре да се меси в страната.

Протестите в Ирак и Ливан са подхранвани от локално неодобрение и са ориентирани основно против политическите елити, само че те съставляват предизвикателство и за Иран, който оказва тясна поддръжка както на държавните управления, по този начин и на мощни въоръжени групировки във всяка от тези страни.

Все по-насилствените репресии в Ирак и нахлуване на последователи на " Хизбула " против основния протестен лагер в Бейрут

породиха опасения от враждебна реакция на Иран

и съдружниците му. " Ние в Иран знаем по какъв начин да се оправяме с митинги ", споделил Солеймани пред иракските представители съгласно двама високопоставени публични източници, поискали анонимност и осведомени с тайната среща. " Това се случи и в Иран, само че ние овладяхме обстановката ", добавил той.

Но съвсем месец по-късно митингите в Ирак се възобновиха, не престават и демонстрациите в Ливан, като и в двата случая те са ориентирани против държавни управления и фракции, съюзени с Техеран. Протестите заплашват районното въздействие на Иран във време, когато той се мъчи под тежки американски наказания. В деня след визитата на Солеймани насилието в конфликтите сред протестиращите и силите за сигурност в Ирак се е нараснало осезаемо, като броят на починалите мина 100, откакто незнайни снайперисти прострелваха стачкуващи в главата и гърдите. За по-малко от седмица бяха убити близо 150 протестиращи.

При възобновяването на митингите тази седмица мъже с черни цивилни облекла и маски стояха пред иракските бойци, изправяйки се против протестиращите и употребявайки сълзотворен газ. Местни поданици споделиха, че не знаят кои са били те, като някои даже допускаха, че са били иранци. " Иран се опасява от тези демонстрации, тъй като най-големите си изгоди от държавното управление и Народното събрание

той извлече посредством партии, близки до него ",

след американското навлизане в Ирак през 2003 година, сподели Хишам Хашими, иракски анализатор в областта на сигурността. " Иран не желае да губи тези изгоди. Затова той се опита посредством своите партии да възпре митингите по един доста ирански метод ", добави той.

Но това не сработи.

В петък митингите в Ирак се възобновиха след малко спиране, като протестиращите се събраха всеобщо на багдадския площад " Тахрир " и влязоха в конфликти със силите за сигурност в опит да пробият барикадите по моста, водещ към Зелената зона, региона, в който се намират постройката на държавното управление и няколко посолства. В Южен Ирак протестиращи нападнаха и опожариха офиси на политически партии и подкрепяни от държавното управление милиции, съюзени с Иран.

 На плакатите има лозунги като
© Wissm Al-Okili, Reuters

На плакатите има лозунги като " Милост и величие за мъчениците на октомврийската гражданска война ", " Срам за държавното управление на корумпирани нарушители " или " Няма татковина, няма работа "

В страната, която е втората най-голяма производителка на нефт в ОПЕК, обеднелите ѝ поданици недоволстват, че авторитетните шиитски милиции, свързани с Иран, са си основали същински стопански империи, овладявайки държавни планове за възобновяване и навлизайки в противозаконни бизнес действия. " Всички партии и фракции са корумпирани, а това е обвързвано с Иран, тъй като ги употребява и се пробва да изнесе в Ирак своята система на религиозно ръководство ", сподели Али Араки, 35-годишен протестиращ от южния град Насирия, където конфликтите сред протестиращи и силите за сигурност бяха изключително изпълнени с принуждение. " Хората са срещу това и точно затова ставате очевидци на въстание против Иран ", съобщи той.

През нощта против вторник маскирани мъже, които, наподобява, са свързани с иракските сили за сигурност, откриха огън по протестиращи в Кербала, заветен град, свързван с мъченичеството на една от най-почитаните фигури в шиитския ислям. Най-малко 18 протестиращи бяха убити, а стотици ранени

в клане, което може да се окаже злокобен преломен миг

в демонстрациите. В Багдад протестиращи гориха иранското знаме. Дни по-рано пред иранското консулство в Кербала се събраха стачкуващи, скандиращи " Вън, Иран, вън! "

В Ливан стотици хиляди хора излязоха по улиците с претенции за оставка на държавното управление, което е доминирано от проирански фракции. Както в Ирак, в основата на митингите стои неодобрение на локална почва. " Протестите и в Ирак, и в Ливан са основно поради локалната политика и корумпирана политическа класа, която не извършва обещанията си ", сподели Айхам Камел от мозъчния концерн " Юрейша груп ".

Протестите " демонстрират неуспеха на марионетния модел, при който Иран е в положение да уголемява въздействието си, само че съдружниците му не са в положение да ръководят дейно ", съобщи той. Ливанските протестиращи загатваха Иран и неговия основен съдружник, войнствената формация " Хизбула ", единствено епизодично, само че насочиха огромна част от гнева си против ливанския президент и външния министър, които са от християнска партия, намираща се в стеснен съюз с " Хизбула ".

Често се чува възгласът " Всички значи всички ", а смисълът му е, че всички ливански фракции, в това число " Хизбула " и съдружниците на шиитското придвижване, заслужават упреци. Миналата седмица на основния протест се стигна до юмручни битки, откакто

протестиращите започнаха да скандират против лидера на " Хизбула "

шейх Хасан Насралла, който някъде по същото време разгласи, че отдръпва последователите си от митингите. Той сподели, че външни сили се възползват от демонстрациите, с цел да навредят на организацията му, предупреждавайки, че сходни дейности могат да тласнат страната назад към гражданската война.

Вчера последователи на " Хизбула " вилняха из основния протестен лагер в центъра на Бейрут. Малко по-късно министър председателят Саад Харири, подкрепян от Запада водач, който с принуда си партнираше с проиранските фракции в държавно управление на националното единение, подаде оставка. До залез слънце протестиращите още веднъж се бяха върнали на площада, ликувайки след първата си победа, откогато демонстрациите започнаха на 17 октомври.

" Хизбула " е най-влиятелната въоръжена формация в Ливан и единствено тя отхвърли да се разоръжи след края на гражданската война (1975-1990 г.). Шиитското придвижване оправдава запазването на арсенала си с това, че съгласно него той е необходим за отбраната на страната от Израел, който беше окупирал Южен Ливан от 1982 до 2000 година " Хизбула "

изпрати хиляди бойци в прилежаща Сирия, с цел да помогне да бъде победен протестът

против сирийския президент Башар Асад, различен основен ирански съдружник. Мощните подкрепяни от Иран шиитски милиции в Ирак, мобилизирани в началото да водят война против групировката " Ислямска страна ", също водиха война паралелно с войските на Асад. А Иран потуши със мощ след президентските избори през 2009 година продемократични митинги на своя територия, станали известни като Зеленото придвижване.

Техеран, общо взето, пази безмълвие по въпроса за митингите, само че в същото време изрази поддръжка и за двете държавни управления, както и за " Хизбула ". Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави изрази " надълбоко страдание " от страна на Техеран за десетките убити протестиращи в Ирак. " Сигурни сме, че иракското държавно управление, народ и духовници са в положение да преодолеят тези проблеми ", сподели той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР