В деня, след като избухнаха антиправителствените протести в Ирак, в

...
В деня, след като избухнаха антиправителствените протести в Ирак, в
Коментари Харесай

Протестите в Ирак и Ливан представляват предизвикателство за Иран

В деня, откакто избухнаха антиправителствените митинги в Ирак, в Багдад дохвърчал късно вечерта иранският военачалник Касем Солеймани и по-късно се отправил с хеликоптер към строго охраняваната Зелена зона, където изненадал група високопоставени представители от сферата на сигурността, като председателствал съвещание вместо премиера, споделя в сряда организация Асошиейтед прес.

Пристигането на Солеймани, началникът на елитното иранско поделение " Ал Кудс " и проектант на районния уред за сигурност на Иран, е сигнал за безпокойството на Техеран от митингите, които обгърнаха цялата столица и главните шиитски територии в Ирак и на които бяха отправени апели към Иран да спре да се меси в страната.

Протестите в Ирак и Ливан са подхранвани от локално неодобрение и са ориентирани основно против политическите елити, само че те съставляват предизвикателство и за Иран, който оказва тясна поддръжка както на държавните управления, по този начин и на мощни въоръжени групировки във всяка от тези страни. Все по-насилствените репресии в Ирак и нахлуване на последователи на Хизбула против основния протестен лагер в Бейрут породиха опасения от враждебна реакция на Иран и съдружниците му.

" Ние в Иран знаем по какъв начин да се оправяме с митинги ", споделил Солеймани пред иракските представители съгласно двама високопоставени публични източници, поискали анонимност и осведомени с тайната среща, написа Асошиейтед прес. " Това се случи и в Иран, само че ние овладяхме обстановката ", добавил той.

Но съвсем месец по-късно митингите в Ирак се възобновиха, не престават и демонстрациите в Ливан, като и в двата случая те са ориентирани против държавни управления и фракции, съюзени с Техеран. Протестите заплашват районното въздействие на Иран във време, когато той се мъчи под тежки американски наказания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР