В деня след изборите - 12 юли, собствениците на всички

...
В деня след изборите - 12 юли, собствениците на всички
Коментари Харесай

Нов харч за шофьорите следизборно

В деня след изборите - 12 юли, притежателите на всички коли, които сполучливо преминат годишния си механически обзор (ГТП), ще заплащат за нов тип стикери. 

 

Шест лв. и 80 стотинки без Данък добавена стойност е цената на новия еко стикер с вграден чип, който ще се лепи на предното стъкло на колите, споделиха публично от Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ”, някогашната ДАИ. С налога това прави минимална цена от 8.16 лв.. По какъв брой ще го продават на пунктовете за прегледи не е ясно, само че подозренията са, че цената ще се закръгли да десетачка.

Лепенките ще удостоверяват както техническата редовност на моторното транспортно средство, по този начин и неговата екологична група, изясни шефът на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА) Бойко Рановски. Става дума за леките коли и колите до 3.5 тона. Целта била в София, както и в други огромни градове и общини, в дни със нечист атмосферен въздух да могат да се постановат ограничавания за придвижване в избрани зони на коли с по-ниска екологична категория. В стикера ще бъде вграден чип с спомагателна информация за самия автомобил. Екологичните групи са пет. Като в петата са електрическите и хибридните - минимум замърсяващите коли, изясни Рановски.

Групата се дефинира според от отделяните по време на ГТП излъчвания (на дизеловитте се мери димността), годината на произвеждане или еконормата на МПС. При инсталирана газова уредба се ревизира и тя.

До края на годината ще има връзка в действително време сред компютрите на пунктовете за ГТП с осведомителната система на ИААА. Идеята и задачата са свързани с желанието техническата редовност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се понижи опцията за корист в самия пункт за ГТП.

Цената на единична численост от 6.80 лева без Данък добавена стойност е посочена от производителя – компания “Демакс ” АД, въз основата на годишен тираж от 1 500 000 стикера. Слаганите и сега на ГТП холограмни лепенки е 3.50 лева без Данък добавена стойност, т.е. – нарастването е с 3.30 лева

От ИААА прецизират, че пунктовете за годишен механически обзор няма да заплащат нищо по оборудването с компютри, принтери, четящи и записващи устройства за чиповете, защото те са част от контракта с “Демакс ” АД.

Дружеството, посочено като фамилна компания на депутата от Българска социалистическа партия Петър Кънев е било единствен претендент, явил се на оповестената социална поръчка за печатане на документи за ГТП. Процедурата е завършила на 30 април м. година като договорът е за близо 6 млн. лева без Данък добавена стойност. Любопитен факт е, че измененията в Наредба Н-32 на транспортното министерство, с които се вкарва екостикера с чип, са оповестени в “Държавен вестник ” на 11 септември 2020 година, повече от 4 месеца след контракта с “Демакс ”.

От някогашната ДАИ разясниха, че не е нужен анекс към настоящия им контракт с “Демакс ”, макар че след 12 юли т. година явно заплащанията по него ще станат по-големи. Друг непонятен факт е, че отпечатването на 1.5 млн. екостикера ще коства на производителя над 12  млн. лева без Данък добавена стойност – над два пъти повече от цялата социална поръчка.

“Поставянето на стикер с чип на автомобила е безусловно ненужно, задачата му е единствено да се платят едни пари. Всеки служител на реда и всяка улична камера може да направи информация за същата информация единствено по регистрационния номер на колата ”, твърди  Христо Радков, ръководител на Българското обединяване на водачите.

Чипът е с антена, която ще излъчва кодирана информация и по този начин най-замърсяващите въздуха – от Първа до Трета категория коли, могат да бъдат разпознати. През февруари – в последните дни на 44-ото Народно заседание бяха признати ремонти в закона, които дават право на общинските препоръки да дефинират неразрешени зони. В дни с замърсен въздух там няма да бъдат пускани замърсяващи коли, а санкциите за снимани или спрени в зоната коли ще са от 50 до 500 лв..

“Нека да има пет еко категории, само че за какво е необходим стикер и чип? Министерство на вътрешните работи, инспекторите от общините, камерите на АПИ, уличното видеонаблюдение ще научат коя от 5-те категории е колата тъкмо по този начин, както научават всичко, което ги интересува – автомобилът има ли застраховка, минал ли е на Годишен механически обзор и т. н. ”, изясни Радков.

Подобни въпроси „ БАНКЕРЪ ” задава от години и за стикера за наложителната застраховки „ Гражданска отговорност ”. Камерите на „ Пътна полиция ” и преносимите компютри на катаджиите по регистрационната табела на колата могат за секунди да ревизират дали има „ Гражданска ” или не. Зеленият квадратен стикер обаче продължава да се мъдри на предното стъкло на колите, а печатницата, която го създава е същата – „ Демакс ” АД.

Защо ли?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР