В деня след голям празник се честват главните участници в

...
В деня след голям празник се честват главните участници в
Коментари Харесай

Честваме празника на Светия Дух и паметта на свети Доротей Тирски

В деня след огромен празник се празнуват основните участници в него. Затова през днешния ден почитаме Светия Дух, Второто лице на Светата Троица. На вчерашния празник Той слязъл във тип на огнени езици над апостолите и останалите мъже и дами, възпитаници на Иисус Христос. Така те получили благодатта на Светия Дух. С нейна помощ те почнали да приказват на всякакви езици, с цел да ги схващат всички поклонници в Йерусалим, пристигнали от разнообразни страни.

Христовите апостоли и другите, получили Светия Дух, станали способни умно и безапелационно да проповядват учението на Христос. С тази плодородна мощ те стигнали до всички краища на тогавашния прочут свят и привлекли към избавителната религия голям брой хора от разнообразни народности и вери.

Според християнското обучение Бог е един по същина, а троичен по лица: Бог Отец, Бог Син, въплътен в богочовешката персона на Иисус Христос, и Бог Дух Свети. Неговата роля в живота на Църквата, т.е. в живота на християните, е основополагаща. Затова в признака на вярата четем: " (Вярваме) и в Светия Дух, Господ, животворящ, Който изхожда от Отец и на Когото се покланяме дружно с Отеца и Сина ". Изразът " изхожда от Отец " значи " произлиза от Отец ", само че не значи, че се основава от Него, тъй като Духът е Бог, едно от лицата на единия троичен Бог - Светата Троица.

Свети деятел Павел написа, че плодовете на Светия Дух са: обич, наслада, мир, дълготърпение, доброта, състрадание, религия, благост, самоограничение.
Свети Доротей бил свещеник в град Тир, Финикия (днес в Ливан), от началото на IV век. По време на Диоклетиановото гонение срещу християните той се укрил и по този начин оживял, а по-късно проповядвал в Тракия. При гонението на император Юлиан Отстъпник свети Доротей потърпевш страдалчески в 361 година, в Долна Мизия - в град Одесос (сега Варна). Запазени са няколко християнски съчинения под негово име.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР