В деня на взрива пред автомобила, в който се вози

...
В деня на взрива пред автомобила, в който се вози
Коментари Харесай

Федерацията на ционистите: Израелският експерт бе у нас за среща с членовете на организацията ни

В деня на гърмежа пред автомобила, в който се вози основния прокурор, а и на идващия ден, първо шефът на следствието Борислав Сарафов, а измежду това и неговият заместител Ясен Тодоров споделиха, че израелски специалист е бил на мястото и е споделил своите усещания.

Впоследствие това удостовери и основният прокурор. По-късно в своя позиция до Българска телеграфна агенция Борислав Сарафов съобщи, че не познава този специалист, както и че той бил доведен от Ясен Тодоров по предписание на Иван Гешев.

Съмнения в експертизата на израелския жител изрази и служебния вицепремиер Иван Демерджиев. Присъствието на мястото на гърмежа стана мотив да бъде поискано предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

Днес от Федерацията на ционистите у нас излязоха с изказване до медиите, с което желаят да внесат изясненост и да прекратят циркулирането на погрешни информации към визитата на израелския специалист у нас.

В писмото, подписано от Николай Гълъбов, Председател на Федерацията на ционистите в България се споделя, че организацията изрично осъжда всевъзможни опити за внушения и спекулации за противозаконна интервенция в работата на правоприлагащите органи на израелския специалист с случая с основния прокурор. Целта на визитата на специалиста е била среща с членовете на ционистката организация и отбелязването на 75 години от основаването на Държавата Израел. По време на визитата си той е провел среща и със заместник-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров, с който са обсъждали изпращането на българска група на семинар по сигурността в Израел.

Ето и целия текст на писмото:

" На 1 май 2023 година по покана на Федерацията на ционистите в България, на публично посещаване в София дойде бележит израелски специалист по анти-тероризъм, чието име и служба не можем да съобщим, заради основание за сигурност. Можем единствено да поясним, че името не е това, което се тиражира от някои медии. Целта на неговото посещаване бе среща с членовете на ционистката организация и отбелязването на 75 години от основаването на Държавата Израел. В програмата му беше включено публично отбелязване на празника, както и посещаване в тази връзка на българско учебно заведение, взаимно с изпълнителния дирeктор на международната организация ORT, с която учебното заведение работи тясно.

При визитата си израелският специалист организира среща и с господин Ясен Тодоров, заместник-директор на Национална следствена служба, като задачата на срещата беше да се разиска изпращането на българска група на семинар по сигурността в Израел през тази календарна година. Група от чиновници на Министерство на вътрешните работи към този момент е била на подобен семинар през 2020 година, като през тази година се е възнамерявало разширение на групата със чиновници от Прокуратурата, Национална следствена служба и структурите по сигурността на Столична община. Това е и международната процедура на образуване на групи за сходно образование за повишение на квалификацията и обмяна на опит.

Категорично осъждаме всевъзможни опити за внушения и спекулации за противозаконна интервенция в работата на правоприлагащите органи или каквато и да било друга връзка на израелския специалист със случилите се по това време в страната ни събития. Федерацията на ционистите в България не е страна и няма нищо общо с тези процеси, като молим към способените органи да извършат нужното следствие и по законов ред да огласят обстоятелствата по случая.

Федерацията на ционистите в България не е политически обвързана и не развива активността си на политическа основа. Нейната цел и функционалност е да развива и усилва връзките на съдействие сред България и Държавата Израел във всички сфери и ние ще продължим да се придържаме към това ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР