В деня на визитата на премиера Кирил Петков в Скопия

...
В деня на визитата на премиера Кирил Петков в Скопия
Коментари Харесай

Официално: САЩ не обмислят санкции срещу България

В деня на визитата на премиера Кирил Петков в Скопия Държавният департамент на Съединени американски щати публично отхвърли опцията за евентуално налагане на наказания против страната ни поради районен съд Македония. 

Посолството на Съединени американски щати у нас разпространи изявление на представителя на Държавния департамент Нед Прайс " в отговор на журналистически запитвания "

" Администрацията на президента Байдън не обмисля наказания против българското държавно управление. Убедени сме, че държавните управления на Северна Македония и България са поели по пътя на градивния разговор, което ще помогне да се разрешат навреме техните разлики. Оценяваме мощния интерес на Конгреса на Съединени американски щати по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна съгласуваност с Конгреса по тази тематика “, се споделя в изказването.

Позицията на Държавния департамент идва след интервюто пред македонската редакция на " Гласът на Америка ", в което конгресменът от републиканската партия Клаудия Тени съобщи, че налагането на наказания от Съединени американски щати на България поради наложеното от нея несъгласие върху започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз е вероятен вид, изключително в случай че София не промени позицията си.



По-рано през днешния ден стартира формалната част от визитата на министър-председателя Кирил Петков и ръководената от него държавна делегация в Република Северна Македония. Българската делегация беше посрещната пред постройката на държавното управление в Скопие с държавни и военни почести от министър-председателя Димитър Ковачевски, съобщи Българска телеграфна агенция.
Ковачевски бе съпроводен от Горан Мисовски - подпредседател на Народното събрание в Република Северна Македония, Боян Маричич - вицепремиер по европейските въпроси, Буяр Османи - министър на външните работи и Благой Бочварски - министър на превоза.

Според дневния ред на визитата министър председателите Димитър Ковачевски и Кирил Петков ще имат среща на четири очи, след която двама ще създадат общо изказване пред медиите. От пресслужбата на Министерския съвет показаха, че визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е явен знак за решимостта на българското държавно управление да стартира нов разговор със Скопие и да бъдат обрисувани идващите стъпки, които двете страни да подхващат за решение на отворените двустранни въпроси. Едно от първите обществено декларирани планове на Петков като министър-председател бе точно да се срещне с новия министър председател на Република Северна Македония незабавно след встъпването му в служба, с цел да бъдат конкретизирани работните групи и да се основат условия за тяхната дейна работа през идващите месеци.
Очаква се по-късно през днешния ден вицепремиерът на Република Северна Македония Боян Маричич да организира среща с Кристиан Вигенин, заместник-председател на българския парламент. Външните министри на Република Северна Македония и Република България - Буяр Османи и Теодора Генчовска, както и министрите на превоза и известията на двете страни Благой Бочварски и Николай Събев, също ще проведат двустранни диалози. Програмата на визитата планува и пленарна среща на двете делегации.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР