В деня на Световния ден на книгата и авторското право

...
В деня на Световния ден на книгата и авторското право
Коментари Харесай

Безплатна фотокнига ни запознава с "различните" деца на България

В деня на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април – е реалност специфичното гратис издание с идея " Да се срещнем с " другите " деца на България ". Цветната фотокнига е дело на създателя на плана " " Анна Йончева и Ваня Тодорова – ръководител на фондация " Можем дружно ", които сплотяват старания в дълготрайната и благородна идея да оказват помощ на повече деца в учебно заведение да се срещнат с метода на живот и да изградят от дребни схващане и почитание към своите връстници със характерни потребности.

На 66 цветни страници авторките ни срещат с 35 слънчеви деца, диагностицирани с разнообразни болести, измежду които израстък на гръбначния дирек, синдром на Даун, детска церебрална парализа, аутизъм, спинална мускулна недоразвитост, епилепсия, умствена назадничавост, слепота, глухота, спина бифида и други редки болести. Освен цветни фотографии на всяко от усмихнатите деца, книгата съдържа и общи, типични за описаните положения характерности, целящи само да оказват помощ на другите деца да ги разпознават. Всички описания са къси и с чисто осведомителен темперамент, а за по-подробна и профилирана информация авторките поучават всеки искащ да научи повече, да се обърне към експерти в региона.

Йончева и Тодорова имат вяра, че информираността и верният метод по тематиката от страна на родители и учители са в основата на по-лесното и осъзнато приемане на " другите " деца измежду техните връстници още в ранна възраст. Затова двете дами слагат старта на акцията си за повече осведоменост измежду учениците посредством онлайн срещи и поетапно разпространяване на безплатната фотокнига в учебни заведения из цялата страна.

" Мотивира ни желанието и на двете ни да покажем, че тези деца не са рискови и заразни. Аз от две години фотографирам, демонстрирам и описвам за децата със характерни потребности. Организирам събития и изложения в България и чужбина с една единствена цел – да ги направя по-видими. През 2019 година стартирах акцията " Да играем дружно ", посредством която са инсталирани 14 люлки вид " везна ", пригодени за деца в инвалидни колички, с цел да може на детската площадка те да не бъдат изолирани, а да играят с връстниците си. Ваня работи към този момент четири години с деца със характерни потребности посредством конна терапия като по този начин им оказва помощ да укрепват физически, душевен и прочувствено, да построяват доверие към близките и убеденост в личните си сили, да са стимулирани в общуването и в всекидневието ", споделя Анна Йончева пред Ladyzone.bg.

" Това, което ни събра, беше зародилата се и в двете концепция, че една от аргументите за изолацията на децата със характерни потребности е незадоволителната осведоменост на обществото за тяхното положение и потребности. Има доста случаи, когато родители на деца в норма не знаят по какъв начин да реагират при типа на дете с увреждане и се усещат неловко да приказват с неговите родители. Така се роди самодейността " Да се срещнем ", която има за цел освен да демонстрира " другите " деца, само че и да споделя за тях на наличен и понятен език. Инициативата се развива, започнахме от онлайн срещи в учебните заведения и непринудени диалози с учениците на тематики свързани с полезностите, разликите, добротворчеството, какво биха създали, в случай че имат съученик със характерни потребности ", добавя тя.

" Фотокнигата " Да се срещнем с " другите " деца на България " е естествено продължение на желанието ни да описваме и демонстрираме. В нея вземат участие 35 деца с разнообразни увреждания и дефицити, а методът, по който са показани е елементарен и наличен, без натоварваща здравна терминология. Децата описват за фантазиите си, за това какво обичат на вършат и какви желаят да станат като пораснат като подчертаваме върху качествата, а не върху увреждането ", споделя Йончева.

" Можем да кажем от лични наблюдения, че има смяна към приемане, само че и има още доста път да се извърви, тъй като към момента приобщаването не се схваща като нужда от смяна на настройките и адаптиране на средата по този начин, че тя да е налична за всички – с и без увреждания. В по-малките обитаеми места битуват разнообразни убеждения и децата със характерни потребности биват дискриминирани и в учебно заведение, и в приятелския кръг. Това се отразява доста отрицателно върху тяхната душeвност, тъй като има деца, които - макар физическото увреждане, са умствено съхранени и желаят да учат и да се развиват ", счита тя.

Вижте какво още показа Анна Йончева в.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР