В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската

...
В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската
Коментари Харесай

Село Брест отбеляза две значими годишнини на образователното дело

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, ОУ „ Христо Ботев “ село Брест означи тържествено две годишнини – 150 години – учебно заведение и 182 години – просветително дело.

Събитието се трансформира в празник за цялото село, тъй като по един или различен метод всеки дом в Брест, всяко сърце са свързани с учебното заведение.



Гости на тържественото честване бяха кметът на общината Лъчезар Яков, кметът на Брест Цецо Луканов, Пламен Давидов от Общински съвет гр. Гулянци, някогашни и сегашни учители, просветни и културни дейци и ръководители на институции от региона.



С развети флагове и химна „ Върви народе възродени “, възпитаници, учители и посетители минаха с празнично шествие по централната улица, сервираха цветя на паметника и се събраха в салона на читалището, където с песни, танци, рецитали и тържествени слова означиха историческия миг.



Директорът на учебното заведение Мария Замфирова поздрави присъстващите, изрече признателност към учителите, към институциите, с които то работи, към обществеността на Брест и донорите, подкрепили провеждането на събитието. Тя описа вълнуващото минало на просветителното дело и показа триумфите и достиженията на колектива в сегашното. Кметът на общината Лъчезар Яков сервира привет към всички и персонално към директорката за усърдието и професионализма. „ Ще продължим да се борим, с цел да запазим учебните заведения в дребните обитаеми места, тъй като те са духът на общината, в тях учи и пораства нашето бъдеще. “ – съобщи той и добави: „ В мое лице постоянно ще намирате съидейник и другар. “



Градоначалникът връчи на Мария Замфирова премия за принос в развиването на просветителното дело. Училището получи подарък от Община Гулянци нови столове и кошница с лакомства за всички деца. Кметът на Брест също сервира привет и увери, че и отсега нататък кметството ще работи за благоденствието на учебното заведение и общността. ОУ „ Хр. Ботев “ одобри още десетки дарове, цветя и адреси от своите посетители. От своя страна колективът също направи подарък – паметен театър с присъединяване на учениците от всички класове и гост-изпълнители от детската градина и читалището. По мотив бележитата годишнина бяха готови презентация и фотоизложба.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР