В деня на Свети Иван Рилски през 2018 г. Българският

...
В деня на Свети Иван Рилски през 2018 г. Българският
Коментари Харесай

Д-р Крум Бънков – Лекар с пушка и четка

В деня на Свети Иван Рилски през 2018 година Българският лекарски съюз разгласи доктор Крум Бънков от Монтана за “Лекар на годината ” в категорията “Дългогодишна активност в медицината и деен принос в развиването на компетентност ”. Но всички, които го познават, знаят, че шефът на отделението по анестезиология и реанимация в МБАЛ “Д-р Стамен Илиев ”освен доктор е и буен ловджия и художник.

“Когато трябваше да предпочитам специалност, се колебаех сред археология и медицина, само че, наподобява, родовата история си сподели думата! ”, споделя доктор Бънков. В родното му село Златия, само че и на всички места в селата и градчетата сред Лом и Монтана възрастните хора още помнят родственика му доктор Петър Бънков – приключил медицина в Италия, достоен и почитан доктор, който обикалял с файтонжитната низина край Дунав и се грижил за здравето на дребни и огромни.

През 1985 година, одеве приключил медицина в София, Крум Бънков дошъл в болничното заведение в Михайловград, където остарелият доктор към този момент се бил пенсионирал като началник на “Спешна помощ ”. “Беше легенда. За да избави бебе и майката, даже беше правил секцио на улицата! ”, спомня си Крум Бънков. Той също почнал работа в “Спешна помощ ”, след това във вътрешно поделение на окръжната болница. А по-късно избрал да специализира “анестезиология ”. “От студентските години мечтаех да бъда в операционната. Така съм организиран, желая да правя нещо с напрежение. Не мога да седнал съм в кабинет и да очаквам някой да почука на вратата! ”, споделя лекарят.

Анестезиологията е една от най-тежките и рискови специалности, в нея се работи на границата сред живота и гибелта. Целта на анестезиолога е да поддържа пациента в положение, в което да бъде осъществена интервенцията – да прекъсне подаването на импулса на болката към мозъка, да отпусне мускулатурата по този начин, че хирургът да работи умерено и да обдишва индивида на масата. Настъпи ли сериозен миг има единствено три минути за реакция – толкоз човешкият мозък устоя без О2, изяснява доктор Бънков. Затова анестезиологията с изключение на цялостната готовност в залата изисква и непрекъснато рационализиране и преодоляване на нови способи и препарати. “Ние сме малко като индианските шамани, стоим сред тоя и оня свят, работим с токсини, които убиват, само че в точните дози оказват помощ. Впрочем, преди време ползвахме препарата тубокурарин, което е рафиниран медицински вид на индианската отрова кураре, в този момент обаче работим с доста по-съвременни средства! ”, усмихва се лекарят. В монтанската болница най-напрегнато е след произшествия, когато няколко екипа работят по едно и също време. “Постоянно сме на педали. Толкова съм привикнал с напрежението, че в почивните дни се усещам зле, като че ли животът е спрял ”, признава медикът. И с цел да поддържа опънати струните си даже и през свободното време, реаниматорът станал ловджия в дружинката на балканското село Черешовица. Така е постоянно измежду природата, а обстановката при офанзива на стадо диви свине е съвсем като при комплицирана интервенция – адреналинът е на макс, изяснява той.

Заради лова и планината доктор Бънков е вдигнал и дребна вила в Черешовица, в която отдъхват след работа със брачната половинка му доктор Лучия Бънкова. Там се прибира и след преходите из усоите със сина им Александър, който е икономист, само че също е ловджия. И с пушка в ръка анестезиологът е спокоен и прецизен като в операционната зала. Вече има в сметката си петнадесетина повалени диви свине и един вълк – което е върховен пилотаж в ловното майсторство. А една от стаите в селската къща е трансформирал в ателие за другата си пристрастеност – рисуването. “Още като възпитаник рисувах за празниците лозунги и портрети на Ботев и Левски. Някъде при започване на 90-те години хванах още веднъж четките като на смешка, само че се увлякох съществено. Книгата “Технология на изящните изкуства ” на проф. Кирил Цонев съм я изучил като медицински труд ”, споделя медикът. Лекарят-художник рисува икони, портрети и пейзажи с масло и с акрил. Творбите му се одобряват добре и от ценители, и от художници. От години доктор Крум Бънков е член на Дружеството на художниците в Монтана и взе участие в пленери и изложения. Преди време с приятелите му от ловната дружинка помогнали за ремонта на селската църква в Черешовица, а той изрисувал и част от иконите. При излетите си из запустелите балкански села, където търси вековни дъски за иконите си, докторът търси и остарели ножове, саби и щикове, които реставрира.

“Когато възвръщам някое покрито с наслойка острие, се заривам в хроники за войни и протести и откривам събития от историята, които всеки българин би трябвало да знае и да се гордее с тях! ”, декларира медикът. След над 30 години работа в болничното заведение доктор Бънков счита, че човек, колкото и да е предан на специалността си, би трябвало да са занимава и с други забавни и любопитни неща. “Това ни среща с нови хора, отваря хоризонти, прави живота по-пъстър, а нас по-богати! ”, уверен е анестезиологът.

Мечтата на анестезиолога


Винаги съм мечтал да ходя на работа 2-3 дни, а останалото време да запълвам със  хобитата си и с другарство с околните хора. Но няма по какъв начин – медицината е завладяваща специалност, а анестезиолозите са ъгъл. Правя проекти, да работя интензивно още 6-7 години и след това да позабавя темпото. Има толкоз доста места, които човек би трябвало да обходи, да види и да запечати – в паметта си, на фотография или в картина, споделя докторът –художник. Творбата му “Холандски мелници ” е включена в новогодишната галерия на художниците от Монтана.

За него


Прекрасен експерт


Човек и добре да живее,  все в миналото влиза в болница. Случвало ми се е и за мен, и за мои близки да диря помощта на лекар Крум Бънков. Впечатлението ми е, че е той прелестен експерт, само че и доста непретенциозен и правилен човек. Върши си работата съзнателно и в никакъв случай не бяха от отговорност. Гордея се, че справедливо стана “Лекар на годината ” и доказва, че отлични медици може да има освен в огромните лечебните заведения. Надявам се да бъде образец и за доста млади негови сътрудници.

Златко Живков – кмет на община Монтана


Доказан експерт


Д-р Крум Бънков не инцидентно стана “Лекар на годината ” за дългогодишна  дейност в медицината и деен принос в развиването на компетентност. Той е доктор, потвърдил се в специалността. Добър експерт и добър човек. Естет и познавач на изкуството! ”

Д-р Людмил Джурджов – ръководител на районната гилдия на Българския лекарски съюз – Монтана


Творец по рождение


Д-р Бънков е неповторим човек и създател по рождение. Всичко с каквото се захване, прави с знание, старание и плам. Много чете и човек постоянно може да научи от него нови неща. Той е необикновен ценител на историята и родолюбец. Има присъщ нюх към красивото и  това проличава и в иконите, и в картините му. На част от тях могат да завидят и експерти.

Дончо Планински – ръководител на Дружество на художниците “Тенец ” и почетен жител на Монтана


В планината е един от всички


Познавам Крум Бънков най-вече като ловджия. Той е въплъщение на неписаното предписание, че в лова всички са равни – няма началници и подчинени, богати и небогати.  Доктора е образован, културен човек, но  никога не е посочил, че се счита за освен това, в планината  е един от всички, виновен и прецизен. Може да се разчита на него. А на маса е душа на компанията. Хубав човек!

Александър Гогов – фермер, ловджия
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР