В деня на Свети Евдоким - 31 юли - е

...
В деня на Свети Евдоким - 31 юли - е
Коментари Харесай

Започват Богородичните пости, красиви имена имат повод да почерпят

 В деня на Свети Евдоким - 31 юли - е началото на Богородичните пости, които не престават 14 дни и свършват с огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Празникът е прочут още като огромна Богородица. Днешният ден е прочут още като Богородични Заговезни.

На този ден имен ден честват: Евдоким, Евдокия, Евдоксия, Евдокси.

На Света Евдокия, през днешния ден, се украсява иконата на Света Богородица с цветя и се сервират блага пред нея - бели ризи и кърпи.

Подготовката за празника трае две седмици, през които християните в пост и молитва се подготвят за почтено честване на празника.

В първия ден на поста в църквите се прави водосвет, а на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис (гр.- утешение) – молебен канон на Пресвета Богородица, който се пее и чете от вярващите.

По традиция Божията майка се уважава като настойничка на фамилията, на децата и на раждаемостта.

Затова в деня на нейния празник дамите украсяват иконата на светицата с цветя, слагат пред нея блага – кърпи, ризи и пари. Това се прави за зачеване и леко раждане, за здравето на родилките и децата.

Във времето на цар Теофил Евдоким бил млад офицер във войската. Но даже и военна работа, полагал огромен труд да живее по евангелските заповеди. Бил непокварен, доброжелателен, избягвал разприте и празнословията. Знаейки качествата му, царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока работа Евдоким се стараел да бъде обективен пред всички. Но по Божията воля умрял рано, на 33 години. Неговите мощи се посочили целебни. Болни хора оздравявали посредством докосване до неговия гроб.

След 18 месеца от гибелта му майката на Евдоким отворила неговия гроб и намерила тялото му като живо – цяло, без никакъв белег на разлагане. По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и сложени в новата черква " Св. Богородица ", издигната от неговите родители.

При гроба на св. праведни Евдоким се правили всевъзможни чудеса за които биографът му споделя следното: " няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР