В деня на Светата иВелика сряда, Юда отишъл при юдейските

...
В деня на Светата иВелика сряда, Юда отишъл при юдейските
Коментари Харесай

Велика сряда: Юда предава Христос

В деня на Светата иВелика сряда, Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил измяната на Христос за 30 сребърника.
В този ден си припомняме едно от последните събития преди избавителните за нас премеждия на Господ: за многоценното миро, което в откровеното си разкайване една грешница изляла върху главата на Спасителя. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, дамата, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, желала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на положителното желание, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото.

Скъпоценното миро коствало триста динария, по тази причина някои възнегодували срещу нея: " за какво е това хабене? ", " мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на бедняци ". А Христос им дал отговор " сиромасите всеки път имате при себе си, а Мене не всеки път имате ", " тя извърши положително дело за Мене [като] превари да помаже тялото Ми за заравяне ". За това й старание ще се разгласи по целия свят. Подобно на блудния наследник грешницата осъзнала греховете си и " пристигнала в себе си ".

В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Юда Искариот отишъл при юдейските първенци и уговорил да го съобщи за тридесет сребърника.

На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, най-вече от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР