В деня на Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец - 6

...
В деня на Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец - 6
Коментари Харесай

С празнична литургия, водосвет, рибен курбан и кулинарна изложба честваха Никулден в Моравица

В деня на Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец - 6 декември (Никулден), във второто по население село в община Мездра - Моравица, означиха уместно храмовия празник на локалната черква. 
Честването на огромния православен празник стартира с литургия и водосвет в съградения през интервала 1903-1906 година Храм „ Св. Николай “, отслужени от енорийския духовник протойерей Дилян Иванов. 
По-сетен отец Дилян освети празничния рибен курбан за здраве, дарен от имениците Николай Ценов, Николай Георгиев, Никола Иванчев, Николай Стоев и Нина Гергушева и подготвен от майстора-готвач Стефан Ватов-Баката. В знак на признателност кметът на Моравица Росен Ценов подари на донорите по една иконка с лика на Св. Никола. 
Празничната стратегия украси Никулденска кулинарна галерия, проведена от локалното Народно читалище „ Светлина 1926 “ и Кметство Моравица. В изложбата се включиха повече от 20 движимости в кулинарното изкуство моравченки, които подготвиха обичайни за никулденската софра ястия: пълнен шаран с плънка от ориз, орехи и лук, гарниран със зрял фасул и туршия, рибено плато с картофи и чушки, скумрия с доматен сос, домашни пити, сандвичи с риба звук, пълнени чушки с фасул, картофена лютика, печена и варена тиква, баница с тиква, тиквен сладкиш, саралия, кекс, руло и др. 
От името на уредниците секретар-библиотекарят на НЧ „ Светлина 1926 “ - с. Моравица Маргаритка Ладова и кметът на селото Росен Ценов благодариха на участничките в кулинарната галерия и си пожелаха тя да се трансформира в обичайната. 
Никулден честваха през днешния ден също в едно от най-малобройните обитаеми места в община Мездра - Ослен Криводол, където по случай деня на небесния настойник на селото в новостроящия се Храм „ Св. Николай Чудотворец “ бяха отслужени празнична литургия и водосвет.  
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР