В деня на Св. Климент Охридски, в присъствието на много

...
В деня на Св. Климент Охридски, в присъствието на много
Коментари Харесай

В Скопие бе открит новият дом на Културно-информационния център на България

В деня на Св. Климент Охридски, в наличието на доста медии от България и Република Северна Македония и при засилено полицейско наличие в Скопие публично бе открит новият дом на Културно-информационния център на Република България, заяви Българска телеграфна агенция.

" Днес сме всички дружно, представители на двете страни, с цел да покажем, че културата е значима за двете общества и е оня бранш от двустранните ни връзки, който ни сближава ", сподели шефът на Българския културно-информационен център (БКИЦ) в Скопие Антония Велева, която посочи, че новите пространства, които се намират в централната част на Скопие, дават опция за показване на създатели от двете страни, с упоритостта за по-тясно съдействие и ангажимент за повече взаимни събития.

Велева показа и концепцията, БКИЦ, дружно с Културно-информационния център на Република Северна Македония в София в края на тази година да бъде сбъднат взаимен план, обвързван с представянето на млади музиканти от двете страни.

" Културно – осведомителният център, който е един от 11-те Културни институти, представящи министерство на културата на България в чужбина, съществува в Скопие от съвсем 20 години и най-сетне има своето справедливо място в центъра на Скопие, по този начин както Културно-информационният център на Република Северна Македония се намира в сърцето на София ", уточни министърът на културата на България Велислав Минеков, уточнявайки, че страната ни отдава първостепенно значение на насърчаване съдействието с Република Северна Македония и страните от Западните Балкани, а възобновената Програма за съдействие в региона на културата сред България и Република Северна Македония за интервала 2022-2025 и установената от нашите две страни нужда от основаване на предпоставки за усилване партньорството сред представители на културните среди бяха отделени средства за осъществяване на взаимни културни планове, които да бъдат показани както тук, по този начин и в България.

„ Днес дружно с министър Стойчевска сме дружно тук с всички вас с цел да препотвърдим, че културата е оня мост, посредством който всички ние имаме опция да се сближим още повече, да отправим взор и вяра за общо бъдеще – бъдеще, когато ще бъдем дружно, по-близки от преди, научили своите уроци и подготвени да работим дружно един до друг, с цел да затвърдим нашите общи цели за одобряване мястото на културата в нашите общества “, уточни Минеков.

„ В името на другарството, отворете необятно вратите за културата “, прикани министърът на културата на Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска, която насочи обръщение „ в новите пространства на културно-информационния център на България в Скопие да се всели нова сила в македонско-българските връзки в региона на културата и с хубава страст да се разгори пристрастеността за културна креативност, като поле за културно състезание, в което победител ще бъде културата “.

Поздравителен адрес до шефа на БКИЦ в Скопие Антония Велева от името на вицепрезидента на България Илияна Йотова прочете представителят на екипа й Милена Димитрова.

„ Страната ни е откровена в желанието си да подкрепя на европейската интеграция на Република Северна Македония, даже когато жестовете ни се посрещат с ревнивост и когато за българите се приказва с езика на омразата. Най-честният път да се преодоляват балканските предубеждения минава точно през културната дипломация и информираността. С укрепването на Културно-информационния център на България в Скопие страната ни за следващ път удостоверява добросъседските ни връзки “, написа в приветствения си адрес вицепрезидентът.

От името на Македонския теоретичен институт журналистът Костадин Филипов подари на БКИЦ в Скопие икона на Св. Климент Охридски и връчи почетен знак на Македонския теоретичен институт на БКИЦ за развиване на българската просвета.

Посланикът на страната ни Ангел Ангелов прочете приветствен адрес от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който през днешния ден трябваше да участва на взаимното обучение на антитеротистичните елементи към Министерство на вътрешните работи на България и Северна Македония в Охрид.

„ Откриването на новата постройка на БКИЦ е забележителен мотив за горделивост и задоволство, той утвърждава престижа и българските обичаи и е средище за произведения, свързани с родината ни “, показва в приветствения си адрес Демерджиев.

Посланик Ангелов напомни, че Климент Охридски е една от историческите персони от общата ни история, за която през 2019 година взаимната историческа комисия реализира единодушие за взаимно отбелязване.

„ И през днешния ден ние сме дружно “, уточни Ангелов, допълвайки, че българските дипломати в Република Северна Македония работят за опазване и насърчаване на мостовете сред двете страни, а БКИЦ е европейски мост.

На формалното разкриване на БКИЦ в Скопие участваха още посланикът на Европейски Съюз в Северна Македония Дейвид Гиър, зам.- ръководителите на българския парламент Надежда Самарджиева и Цончо Ганев, на министерството на външните работи на страната ни, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, представители на взаимната историческо комисия, която през днешния ден и на следващия ден заседава в Скопие, някогашни и сегашни депутати в българския парламент, представители на културни и публични организации от двете страни, представители на българската общественост в Северна Македония, създатели от двете страни, доста посетители.

По време на формалната гала бе открита и изложбата „ Заедно II “, в която са включени картини на шест модерни художници от България и 10 от Република Северна Македония.

Българският културно-информационен център в Скопие е открит през 2006 година, вследствие на конвенция сред държавните управления на България и Република (Северна) Македония от 2003 година за разкриване на културно-информационни центрове надлежно в Скопие и София. От месец септември Културно-информационният център на Република България в Скопие към този момент се обитава в центъра на града, в непосредствена непосредственост до пресклуба на Българска телеграфна агенция. Той разполага с открита и закрита галерийна повърхност, читалня и библиотека с над 10 000 тома.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР