В деня на рождението на Христо Ботев ви срещаме със

...
В деня на рождението на Христо Ботев ви срещаме със
Коментари Харесай

Потомък на сподвижника на Ботев Димитър Горов разказва истории за революционера

В деня на рождението на Христо Ботев ви срещаме със Захари Захариев. Той е потомък на сподвижника на революционера Димитър Горов, който е един от най-доверените хора на Ботев в революционната активност. Именно на него преди гибелта си Ботев предава прощалните писма до фамилията и приятелите си.

79-годишният Захари Захариев е племенник на Димитър Горов през две генерации. Макар и връзката да е далечна, той е последният, който пази историите, свързани с него и Христо Ботев.

Захари Захариев, потомък на Димитър Горов: Димитър Горов е един от най-близките хора на Ботев. Той на всички е помагал с пари. В спомените си Захари Стоянов споделя, че като закъсахме за парите тичахме при него и викахме " Бай Димитре, дай ". Той даваше до момента в който го докарахме до просешка сопа.
Майката на Димитър Горов също е имала значимо присъединяване в революционната активност.
Захари Захариев, потомък на Димитър Горов: Майка му е по-важната персона, баба Фота. Тя е била куриера на тайния централен революционен комитет. Тя е пренасяла пощата от Гюргево и Букурещ в Русе и я е предавала на баба Тонка.
Освен че оказва помощ на Ботевите четници, Димитър Горов има значителен принос за доста от събитията, довели до Освобождението на България.
Захари Захариев, потомък на Димитър Горов: Ако не е бил Горов, е нямало да има нито Априлско въстание, нито Руско-турска освободителна война, нито освобождение на България.
Последната среща на Горов с Ботев е когато съпровожда чета от Гюргево до Бекет. Тогава Ботев му предава прощалните писма до фамилията и приятелите си. От Бекет Горов изпратил до европейски вестници телеграмата, с която революционерът осведомява европейската общност за задачата на прекосяването на четата му в България. Арестуван, след подаване на телеграмата, Димитър Горов е бил затворен в букурещкия затвор " Въкърещ ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР