В Деня на победата бих искал да си спомня не

...
В Деня на победата бих искал да си спомня не
Коментари Харесай

За икономиката на Великата победа

В Деня на успеха бих желал да си спомня освен нашите бойци, които защитаваха свободата и независимостта на нашата татковина на бойните полета, само че и служащите от вътрешния фронт. Победата беше изкована в фабрики, заводи, мини, конструкторски бюра, групови полета, железопътен превоз и други браншове на националната стопанска система.

Вече писах за това в книгата " Икономиката на Сталин ". Този интервал продължава от края на 1920-те до към края на 1950-те години. И трите десетилетия у нас имаше " икономическо знамение ".

Това " знамение " през военното време е изключително очебийно на фона на други страни. Тя е готова от индустриализацията, която стартира през 1929 година и продължава до 22 юни 1941 година През това време са издигнати и пуснати в употреба повече от 9600 предприятия от разнообразни браншове, само че най-много от тежката индустрия и изключително от машиностроенето. Сталин добре е осъзнавал, че войната е неизбежна и отчитайки това, част от новите предприятия (предприятия - дубльори) са издигнати на изток - оттатък Волга, в Урал и в Сибир.

В допълнение към образуването на мощна материално-техническа база на руската стопанска система беше основан и нов (безпрецедентен в международната история) стопански механизъм. Може да се назова механизъм за икономическа готовност, т.е. най-пълното и дейно потребление на всички запаси на стопанската система: труд, естествени и други първични материали, индустриални мощности (дълготрайни активи), научни, механически и финансови активи. Разбира се, капиталистическите стопански системи на другите воюващи страни също бяха преустроени в изискванията на войната, само че те не можаха да реализират типа готовност, който беше в руската стопанска система.

През първата година от войната руската стопанска система, която, въпреки и в началото мобилизирана, се преструктурира, с цел да вземе поради новата обстановка. На първо място, през 1941-1942 година са преселени на изток от западната част на страната. 2 593 промишлени предприятия. Цяла национална промишленост!

Около 17 милиона жители също бяха преместени там и започнаха да работят в тези предприятия. Такова голямо придвижване на производителни сили на дистанции, от време на време измервани не в стотици, а в хиляди километри, човешката история не е познавала (и към момента не познава).

В началото на войната, когато индустрията се реорганизира и доста неквалифицирани служащи влязоха във фабриките, количеството на продукцията се усили основно заради въвеждането на ексклузивен труд и премахването на отпуските и някои празници, т.е. заради увеличението на работното време.

От края на 1942 година екстензивният интервал на стопанската система завърши, националната стопанска система мина към интензивно развиване. Ръстът на производството стартира да се обезпечава посредством понижаване на разноските за труд за единица продукция. Това беше реализирано посредством потребление на напреднали технологии, рационализиране на съществуващите, по-добра организация на производството и възстановяване на уменията на служащите.

Само за година и половина от Всесъюзното социалистическо съревнование (април 1942 година - октомври 1943 г.) продуктивността на труда в цялата промишленост като цяло се е нараснала с 39,2%, в това число (в%): черната металургия 21,0; авиация - 40,9; цветна металургия - 39.4; металорежещи машини - 3,8; електропромишленост - 39.3; танкостроене - 36,3; тежко машиностроене - 23,1; оръжейна индустрия - 18,7; минохвъргачно - оръдийна промишленост - 22,7; боеприпасна промишленост - 59,5 ( " История на социалистическата стопанска система на Съюз на съветските социалистически републики ". Том 5. М., 1978, стр. 699).

Финансовата система на страната беше напрегнат, само че оцеля. През годините на войната Съюз на съветските социалистически републики няма огромен външен дълг. Дори Съединените щати, които не бяха надълбоко въвлечени във войната, видяха, че дефицитът на федералния бюджет скочи до небето през годините на войната, а общественият дълг през 1946 година надвиши 120% от Брутният вътрешен продукт. Ръстът на цените на потребителските артикули в Съюз на съветските социалистически републики беше сдържан. Да, имаше спад в виталния стандарт на хората, само че, както и в други воюващи страни, системата на дажби избави хората от гладна гибел.

Някои настояват, че руската стопанска система е оживяла през годините на войната с помощта на американската стратегия Lend-Lease. Трябва да се означи, че общата стойност на доставките по ленд-лизинг възлиза на $11 милиарда Междувременно популацията на нашата страна е внесло разнообразни полезности (без да се броят парите) във Фонда за защита в размер на 17,8 милиарда рубли, което е сравнимо с кредитно - лизинговите размери.

Ето мнението на тогавашния ръководител на Държавния комитет за обмисляне на Съюз на съветските социалистически републики Николай Вознесенски: „... в случай че съпоставим размера на доставките на промишлени артикули за Съюз на съветските социалистически републики от съдружниците с размера на индустриалното произвеждане на социалистическите предприятия, на Съюз на съветските социалистически републики за същия интервал се оказва, че делът на тези доставки във връзка с вътрешното произвеждане по време на военната стопанска система ще бъде единствено към 4% ". (Вознесенски Н., Военната стопанска система на Съюз на съветските социалистически републики по време на Отечествената война - М., 1948).

Няма да диспутирам, че ленд-лизът не ни оказа помощ през военните години. Без него, несъмнено, броят на жертвите щеше да е по-голям, войната щеше да се проточи за по-дълго време. Но, съгласно тогавашните руски национални комисари, Съюз на съветските социалистически републики би могъл самичък да пречупи гръбнака на нацистка Германия (виж: Куманев Г. Разказват националните комисари на Сталин. – Смоленск: Русич, 2005).

В същото време Lend-Lease не беше толкоз безкористна помощ. Като част от съглашение с Вашингтон беше осъществен противоположен ленд-лизинг от Съюз на съветските социалистически републики. В реда на противоположните (насрещни) доставки Съветският съюз изпраща на Съединени американски щати 300 000 тона хромова руда, 32 000 тона манганова руда, огромно количество платина, злато и дървен материал.

През годините на войната страната ни губи към 1/3 от националното си благосъстояние. Унищожени са към 32 хиляди промишлени предприятия. Нашествениците унищожиха индустриалните уреди за леене на 60% от предвоенния размер на стомана, 70% от производството на въглища, 40% от производството на петрол и газ, 65 хиляди километра железопътни линии, 25 милиона души изгубиха домовете си.

Агресорите нанесоха големи вреди на селското стопанство на Съветския съюз. Унищожени са 100 000 колхоза и совхоза, 7 милиона коне, 17 милиона говеда, 20 милиона прасета, 27 милиона овце и кози са изклани или откарани в Германия. В резултат на военните дейности и окупацията през годините на Великата отечествена война 1710 града (60% от общия им брой), над 70 хиляди села и други селища са изцяло или отчасти унищожени.

Нито една стопанска система в света не може да издържи на такива загуби, само че се случи „ икономическо знамение “. По отношение на множеството стопански индикатори Съюз на съветските социалистически републики доближава предвоенното равнище още през 1948 година В процеса на възобновяване е прибавен новаторски интегриран метод, който не е употребен до момента в никоя страна по света.

Госплан мина към създаване на тримесечни и изключително месечни проекти, като се вземе поради бързо изменящата се обстановка на фронтовете. В същото време възобновяване стартира безусловно зад тила на настоящата войска. Това се случи чак до фронтовата линия, което беше от огромно значение за най-бързото и на ниска цена обезпечаване на фронта с всичко належащо.

Външнополитическите условия за възобновяване на стопанската система на Съюз на съветските социалистически републики не бяха доста удобни. Докато президентът на Съединени американски щати Ф. Рузвелт беше жив, връзките сред главните съдружници в границите на антихитлеристката коалиция бяха много градивни. Между Сталин и Ф. Рузвелт даже имаше някои съглашения за организацията на следвоенния международен ред. Но през април 1945 година Ф. Рузвелт умря и на това съглашение не беше предопределено да се сбъдне.

През 1946 година У. Чърчил произнася своята антисъветска тирада във Фултън, след което стартира Студената война на Запада против Съюз на съветските социалистически републики. В Съединените щати в Белия дом идва Г. Труман, под чието управление се приготвят проекти за нанасяне на нуклеарни удари по Съветския съюз. През 1949 година западните страни под егидата на Съединени американски щати основават НАТО.

Започналата демилитаризация на руската стопанска система приключва през 1947 година Нашата страна трябваше да реши две задания по едно и също време: икономическо възобновяване и поддържане на боен паритет със западните страни. Големи средства трябваше да бъдат изразходвани за защита, в това число за основаването на атомната бомба.

Решени са и обществени проблеми. В началото на 1948 година цените на дребно на стоките от първа нужда са понижени. Бяха осъществени общо шест годишни (обикновено през март-април) понижения на цените на потребителските артикули. Такива понижения бяха обезпечени от обстоятелството, че разноските за произвеждане на съответните артикули бяха непрекъснато снижавани.

Днес Западът води необявена война против Русия. Имаме всички благоприятни условия да устоим на натиска на врага и да победим посредством осъществяване на промени, като вземем поради опита на сталинската стопанска система, която обезпечи успеха на Съветския съюз над фашизма.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР