В деня на официалния старт на Празници на Стария град

...
В деня на официалния старт на Празници на Стария град
Коментари Харесай

Откриха фотоизложба, посветена на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата

В деня на формалния старт на " Празници на Стария град 2022 “, през вчерашния ден на площад " Римски стадион “ беше открита документалната фотоизложба " Начо и градът “, отдадена на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата.

Паната в експозицията са готови от екипа на ОИ " Старинен Пловдив “ и наблюдават значими акценти от историята и развиването на Архитектурния резерват, измежду които снимки от разкриването на Античния спектакъл, фрагменти от консервационно- реставрационната активност на емблематични къщи – преди и в този момент, фотоси от живота на Начо – срещи с другари, работни моменти в Управлението и още доста любопитни обстоятелства, разказващи и показващи по какъв начин са били обезпечени скъпите мебели в къщите, историята на килимите и пианата и още доста други.

Тази галерия, екипът на ОИ " Старинен Пловдив “ приготви с доста любов и благодарност като поклон към значителния принос на Атанас Кръстев за възраждането на Стария град в Пловдив и като жест към всички поданици и посетители на града, които носят Пловдив в сърцето си. Името на Атанас Кръстев е синоним на огромен строеж, който възражда старинната част на Пловдив и я трансформира в дом на артистичния и креативен дух.

На откриването участваха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, кметът на регион Централен - Георги Стаменов, Иван Шишков - племенник на Атанас Кръстев, Рени Шишкова – галерист в " Червеното пони ", доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – шеф на ОИ " Старинен Пловдив “, както и нейните прародители на тази служба Амелия Гешева, която по-късно бе зам.- кмет по просвета на Пловдив и заместник-министър на културата и Минко Кафтански  също заемал поста шеф на института в предходни години. Голяма част от екипа на Общинския институт също почетоха събитието, измежду тях и сътрудници като Антоанета  Пердикацева - организатор в ОИ " Старинен Пловдив " и Галина Ропова - фондохранител в ОИ " Старинен Пловдив ", които са имали достойнството е удоволствието да бъдат част от екипа на Атанас Кръстев – Начо Културата.

Тази година Празници на Стария град “  се организират под мотото " Врати във времето " и се посвещават на 100 години от рождението на Атанас Кръстев - Начо Културата. За 11-ти път в продължение на цяла седмица от 12 до 18 септември, къщите и пространствата на Стария град ще се оживят от събития, отдадени на популяризирането на духовното и историческо завещание на Трихълмието.

На 17 септември (събота) на Римски стадион в 20:30 ч. ще се състои формалната премиера на новия документален филм " Сто години летя по камъните ". Филмът е финансиран от Община Пловдив и ОИ " Старинен Пловдив " и се посвещава на 100 години от рождението на Атанас Кръстев.

Пълна информация за събитията  в " Празници на Стария град “ (12-18 септември) можете да намерите на: www.oldplovdiv.bg, както и в обществените мрежи Plovdiv Old town/official/

" Празници на Стария град “ са част от Културния календар на града за 2022 година и се реализират с поддръжката на община Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР