В деня на Националния празник на България - 3 март,

...
В деня на Националния празник на България - 3 март,
Коментари Харесай

Историческият музей в Пловдив ще работи с вход свободен на 3 март

В деня на Националния празник на България - 3 март, Историческият музей в Пловдив ще работи с вход свободен , оповестиха от музея. Директорът му Стефан Шивачев посочи за Българска телеграфна агенция, че ще работят експозициите „ Българско Възраждане ", която включва културни полезности, свързани с Руско-турската освободителна война (1877-1878) и „ Съединение на България от 1885 година ". Въпрос на чест и достолепие е да работиш на Националния празник, сподели Шивачев.

Жертвите на Априлското въстание от 1876 година, пролели кръвта си под лозунга „ Свобода или гибел " , принуждават Великите сили, по време на Цариградската посланическа конференция през същата година, да вземат решение за възобновяване на българската страна, напомни историкът. Той добави, че главният принос за освобождението на България е на българския народ, който води война с 12 000 опълченци, 2000 от които умират. Русия води война против Османската империя с мандат от Великите сили, с цел да извърши тяхното общо решение от зимата на 1876 година

На 3 март през 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт за прекратяването на Руско-турската война от 1877-1878 година, който ознаменува Освобождението на България от Османско робство и възобновяване на българската страна, сподели още Стефан Шивачев.

По думите му актуалната обстановка и политическа конюнктура не са причина за преосмисляне на историята. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР