В Деня на народните будители ще се състои традиционната церемония

...
В Деня на народните будители ще се състои традиционната церемония
Коментари Харесай

Как ще бъде отбелязан Денят на народните будители в София

В Деня на националните будители ще се състои обичайна гала по издигане на националния байрак пред постройката на президентската институция, оповестиха от прессекретариата на президента. В 9:30 часа президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част .

След края на церемонията, в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 - от 9:50 часа, президентът ще насочи одобрение по случай Деня на националните будители.

Държавният глава ще се включи в Тържественото заседание на Българската академия на науките по случай празника, което ще се състои в зала „ Проф. Марин Дринов “ в 11:00 часа. Академичното честване е отдадено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „ История славянобългарска “ и е кулминационна точка на националните празнувания на двете значими годишнини, които се организират под патронажа на президента Румен Радев. В постройката на Българска академия на науките президентът ще прегледа и изложени преписи на " История славянобългарска ", част от Научния списък на Академията.

В постройката на Министерския съвет ще се състои Малък пладнешки концерт с присъединяване на Младежка филхармония „ Пионер “, оповестиха от пресслужбата на кабинета. Концертът - по самодейност на служебния министър-председател Гълъб Донев, е за всички работещи в държавната постройка. Подобна самодейност се организира за първи път в постройката. Тя се случва в годината, в която Младежка филхармония „ Пионер “ празнува своя 70-годишен празник и отбелязва 110-ата годишнина от рождението на основателя на оркестъра и негов дълготраен диригент проф. Влади Симеонов.

Столичната община провежда тържествено събитие за отбелязване на 1 ноември и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски. Честването ще се състои от 13:00 ч. пред паметника на Паисий Хилендарски в градинката на ул. „ Московска “, оповестиха от пресцентъра на Общината. Ще вземат участие артистите Василка Сугарева и Христо Чешмеджиев, които ще изпълнят стихотворения, отдадени на Паисий Хилендарски от Иван Вазов и Евтим Евтимов. В събитието ще взе участие и Гвардейският внушителен духов оркестър. Слово ще произнесе писателката Здравка Евтимова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР