В Деня на народните будители отдаваме почит на делото на

...
В Деня на народните будители отдаваме почит на делото на
Коментари Харесай

Какво ни пожелаха политиците за 1 ноември

В Деня на националните будители отдаваме респект на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности на нацията и нейния морал. Кои с публична тирада, кои през обществените мрежи политиците насочиха тържествени поздрави към нацията за празника. 

" На този ден дано си спомним, че будителят не постоянно живее елементарно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едвам посмъртно. Иска ми се да ги разпознаваме приживе ", уточни президентът Румен Радев, след като прие почетния строй на Националната гвардейска част пред президентството, а националното знаме беше издигнато под звуците на химна на България.

Той благодари на всички хора на изкуството, учителите, мъже и дами на доблестния образец и куража, които следват ден след ден своята задача на будители. 

Президентът се похвали още, че откогато е президент за първи път на този празник се събират всички. На церемонията участваха ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър председател Гълъб Донев, министри от служебният кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова и народни представители от 48-ия парламент.

" Нека това бъде знак, че сме разпознали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъде единни, да работим дружно за напредъка на България ", приключи тържественото си слово президентът.

Будителството е геният да вдъхновяваш за положителни намерения и каузи. Това съобщи от своя страна служебният премиер Гълъб Донев в словото си, отдадено на днешния 1 ноември – Ден на националните будители. Той откри в постройката на Министерския съвет " Малък пладнешки концерт "  с присъединяване на Младежка филхармония " Пионер ". Концертът бе за всички работещи в държавната постройка – чиновниците от администрацията на Министерския съвет, членовете на служебния кабинет и конституционните съдии. 

" Будителството е смелостта да направиш първата крачка в непозната посока и да проправиш път за тези, които идват за теб. Будителството е съзнаването, че със стореното през днешния ден, носиш отговорност пред хората на следващия ден ", означи Донев. 

Според премиера днешният празник е и ден за отдаване на почит пред паметта на огромните българи. " Нека бъде и ден, в който насърчаваме младите българи в техните първи крачки като наши наследници ", прикани министър председателят. 

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов беше в Пловдив, с цел да подари на Народната библиотека " Иван Вазов ” книги във връзка Деня на националните будители. Сред заглавията на първокласните издания бяха " Под игото " на Иван Вазов, " Време разделно " на Антон Дончев, " На острова на блажените " на Пенчо Славейков, " Подир сенките на облаците " на Пейо Яворов, " Борба " на Христо Ботев, " Българските конституции ", издадена от Народното събрание на Република България и други Инициативата за дарението е взаимна с издателя Иван Гранитски. Това е второто подаяние, което Рашидов прави на библиотеката. Преди година той подари 1000 книги от персоналната си библиотека.

" Това не е единствено място, където стоят едни книги, това е съкровищница, където, както и в музеите, се пази паметта на нацията ", сподели Рашидов при връчването на дарението.

По думите му да съхраняваш духовността в днешно време е подвиг. Да си будител е заложено в сърцето и би трябвало да има хора, които да проповядват величественост, любов, знание, отношение към бъдещето, обич към близък, разяснява Рашидов. Според него през днешния ден се основава потомство, което ненавижда, с цел да ненавижда, без да знае за какво го прави. Нека положителното да надделее, сподели още той.

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова единствено образованието и културата могат да ни извадят от всички кризи-икономическа, обществена, политическа и духовна.

" Доброто обучение е гаранция за персоналния разцвет на всеки. Образованият и образован народ може самичък да гради бъдещето си, да се бори за правата си и да отстоява независимостта си ", уточни тя. 

" Днес празнуваме деня на будителите. Нашата история е богата с хиляди имена, дръзнали в най-мрачни времена да пръскат светлина. Ние ги почитаме, само че не можем постоянно да търсим единствено в предишното си българското достолепие. Трябва да го градим и в този момент. Днес имаме хиляди знайни и незнайни будители- учители, създатели, учени, изобретатели, читалищни дейци, библиотекари, писатели, художници, актьори, музиканти. Днешният празник е за тях - нашите духовни водачи. Нека им се простим, че към момента не сме ги сложили на най-високата стълбица в нашето общество. Нека им благодарим и да им помогнем да ни возвисят, както е написано още през 1869 година на училището в Котел " Помогни ми да тя возвися ", съобщи в Сливен Нинова, където заедно с ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии Иван Ченчев, народните представители Деян Дечев, Георги Свиленски, Борислав Гуцанов, и членът на ИБ на Българска социалистическа партия Георги Йорданов посетиха едно от най-старите читалища в България - " Зора ” и библиотеката към него. Те подариха книги на български създатели. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласява в обществените мрежи привет, в който честити Деня на националните будители на всички българи с колаж от най-знаменитите българи в историята ни. 

Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов отправи приветствие за Деня на националните будители.

" Скъпи дейци на образованието, науката, просветата и културата, учители, преподаватели във висши учебни заведения, възпитаници и студенти, родители, концепцията за основаване на празник за удостояване на националните будители в България поражда след Първата международна война, когато българският народ има голяма потребност от духовна поддръжка и пробуждане на вярата и вярата в утрешния ден, който може да донесе освен това и нещо по-добро на България. Важно е да напомним това точно през днешния ден, когато след три десетилетия преход, приключил или продължаващ, като че ли не се оправдават упованията ни за по-добро бъдеще на нашата татковина. Затова съгласно мен е значимо да си спомним по какъв начин и за какво поражда този празник ", сподели в приветствието си просветителният министър.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР