В Деня на народните будители директорът на Регионалната библиотека Любен

...
В Деня на народните будители директорът на Регионалната библиотека Любен
Коментари Харесай

В Библиотеката откриха изложби, посветени на народните будители

В Деня на националните будители шефът на Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “ в Русе Теодора Евтимова откри две тематични изложения. „ Паисий-Будителят “ е отдадена на 300 година от рождението на Хилендарския духовник и 260 година от написването на „ История славянобългарска “, а “Будителите “ е в чест на 100 година от първото отбелязване на Деня на националните будители.

„ Всяко време основава своите будители и считам, че всеки от нас би трябвало да се възприема по този метод, да се стреми да пробужда останалите и да подарява от своята светлина на хората до себе си. Продължавайте да бъдете толкоз дейни и от вас да струи сила и светлина, която да пренасяте в целия ни град “, сподели в приветствието си кметът Пенчо Милков.

В експозицията са показани голям брой издания на другите преписи на Паисиевата история като: Факсимилни издания на Зографската чернова; Рилска преправка; Нов Софрониев дубликат на Паисиевата история от 1781; за Самоковския дубликат на „ История славянобългарска “. Интерес съставляват едни от най-старите издания в библиотеката. „ Царственик или история болгарская “ е българска книга с създател Христаки Павлович, отпечатана през 1844 година Смята се, че е „ далечна преправка на Паисиевата история “. Текстът е модифициран и осъвременен и е първото печатно издание на един от разновидностите на „ История славянобългарска “ от Паисий Хилендарски. В изложбата са включени и материали за Паисий и неговото дело, книги за родното му място и издания във връзка разнообразни годишнини.

В експозицията „ Будителите “ са подредени общи материали за Деня на националните будители в книги и списания, информация за разнообразни персони, нотно издание с Химн на националните будители, както и два броя от списание „ Юноша “, отдадени на Неофит Бозвели и П. Р. Славейков.

Двете изложения са открити за гости до края на ноември.

На събитието бе показано и новото фототипно издание на рубриката „ Нашите безсмъртни “, излизала в сп. „ Юноша “ в Русе в интервала септември 1919-юни 1923 година „ Юноша “ е едно от четирите списания на русенската Учителска кооперация „ Мисъл “.  Постоянната му графа „ Нашите безсмъртни “ е блян за издигане на патриотичния дух на учениците от прогимназиалния и гимназиалния учебен курс.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР