В Деня на народните будители 1-ви ноември в Регионален исторически

...
В Деня на народните будители 1-ви ноември в Регионален исторически
Коментари Харесай

Каталог и изложба, посветени на 155 г. от рождението на ген. Владимир Вазов бяха представени в РИМ - Плевен

В Деня на националните будители 1-ви ноември в Регионален исторически музей-Плевен бяха публично показани азбучник и галерия, отдадени на 155 годишнината от рождението на военачалник Владимир Вазов.

Каталог-албумът е издание по културен план на Регионален исторически музей-Плевен, осъществен с финансовата поддръжка на Община Плевен.

Съставител и създател на текстовете и анотациите е доктор Димитър Петров – зам. дир. на РИМ-Плевен, а теоретичен редактор е доцент доктор Стоян Николов.

За Дарик радио, доктор Димитър Петров кааза:

„ Изданието стана доста пулно и съдържа над 120 фотоси, които показват живота на ге. Владимир Вазов от постъпването му във Военното учебно заведение в София, до края на неговия земен път. Към каталога е приложена и листовка от 1936 година, когато той гостува на конференция на Британския легион в Англия, което в действителност е придобило именит статус. Затова сметнахме, че речите на всичките гостуващите в тази конференция да бъдат преведени, с цел да видят „ бял свят “ пред необятната аудитория “.

Научен редактор на изданието е доц, доктор Стоян Николов от Военна академия „ Г. С. Раковски “.

„ Неговата активност беше извънредно потребна защото, той ни оказа помощ доста в прецизирането на материалите като уточняване на имена на офицери, тук-там на събития, и без неговата помощ изданието нямаше да бъде толкоз в детайли и цялостно “, сподели доктор Петров.

Относно изложбата, която беше открита директно след представянето на каталога, той сподели:

„ Направихме галерия, която показва живота на ген. Владимир Вазов и с изключение на фототаблата в изложбата, всички предмети в действителност не са персонални на ген. Вазов заради простата причина, че се оказа, че институциите, към които се обърнахме се оказа, че нямат нищо персонално негово и по тази причина взехме решение да представим движимости и предмети от фонда на РИМ-Плевен, които дават отговор на времето, в което той е живял “.

Изложбата съдържа офицерско въоръжение от Първата международна война, предмети на войнишкото творчество от 1917 година, когато самият ген. Вазов като шеф на 9-та плевенска дивизия е насърчавал тази активност у бойците.

Наред с ордените и медалите, измежду изложените обекти в изложбата е и действителна възстановка на кметски кабинет, защото ген. Вазов е бил кмет на София в продължение на 6 години.

Д-р Димитър Петров означи, че първото публицистично издание, обвързвано с живота на ген. Владимир Вазов е от 1992 година заради това, че по време на социализма в България, той е бил изцяло пропуснат, и ползата към неговата персона се възстановява след 1990-та година.

Относно възстановката на бюрото на ген. Владимир Вазов в изложбата, доктор Петров сподели:

„ Идеята ни е, хората да седнат умерено на това бюро и да се потопят в епохата като сме оставили химикалка, с която в случай че те влязат в ролята на ген Вазов, да оставят обръщение към хората през днешния ден “.

Със свои материали в изданието вземат участие: НИМ-София, РИМ-София, Централен държавен архив-София, Къща-музей “Иван Вазов ”- Сопот и частни колекционери – Николай Гичев и Дочо Николов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР