В Деня на народните будители, 1-ви ноември, от 19:00 ч.,

...
В Деня на народните будители, 1-ви ноември, от 19:00 ч.,
Коментари Харесай

Петър Берон представя новата си книга “Панорама на българската зоология”

В Деня на националните будители, 1-ви ноември, от 19:00 ч., във зала “Планетариум ” наРегионалния природонаучен музей – Пловдивд.б.н. Петър Берон ще показа новата си книга и ще опише за своя път като академик и откривател.

“Панорама на българската зоология ”проследява развиването на българската зоология в областите таксономия, систематика, фаунистика, зоогеография и екология. България е страна с голямо биологично многообразие. Познати са към 30 000 типа животни, а се чака да се открият най-малко още толкоз.

Представена е информация и за историята на българската зоология от 1776 година до през днешния ден. Отбелязан е приносът на първите учители, отдали доста непринуден труд след Освобождението за събирането на първите сбирки и основаването на първите музейни сбирки.

Проследено е развиването на научните институции, музеите, научните издания и експедиции в България и по света, както и приносите на българските зоолози за проучването на международната фауна. Направен е преглед на актуалната систематика на животните, с приносите на българските учени.

Всеки искащ може да си закупи и да получи подпис.

Петър Берон приключва Биолого-геолого-географския факултет на СУ " Св. Климент Охридски " и стартира работа като биолог в Института по зоология към Българска академия на науките. Специализира биоспелеология във Франция и паразитология в Прага. От 1969 година до 1978 година е теоретичен помощник в Института по зоология към Българска академия на науките. Става лекар на биологическите науки от 1975. През 1978 година става старши теоретичен помощник в същия институт и завеждащ секция " Зоология " в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките. Ръководител и участник в доста експедиции и независими пътувания допълнително от 80 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Нова Гвинея и други От 1993 до 2005 година е шеф на Националния природонаучен музей към Българска академия на науките. Преподавал е зоогеография в Биологическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски " и акарология в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

Изследванията на д.б.н. Петър Берон са най-често ориентирани към пещерната фауна, фауната (предимно акари) на високите планини в света, към прилепите и техните ектопаразити, към историята на зоологията. Професор емеритус на НПМ-БАН от 2018. Автор е на огромен брой научни, научнопоулярни и публицистични писания.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР