В Деня на народните будители - 1 ноември, в мездренското

...
В Деня на народните будители - 1 ноември, в мездренското
Коментари Харесай

В Деня на народните будители: Откриха паметна плоча на Димитър Асенов-Дидията в Зверино /снимки/

В Деня на националните будители - 1 ноември, в мездренското село Зверино беше открита паметна плоча на Димитър Асенов-Дидията (1922-2000 г.) - музикант, композитор и диригент на Гарнизонния духов оркестър в гр. Враца, създател и диригент на Духовия оркестър към НЧ „ Развитие-1869 “ - Враца, на Пионерския духов оркестър към НОУ „ Димитър Благоев ” (дн. СУ „ Св. Климент Охридски “) - с. Зверино и на Младежкия духов оркестър към Завода за контактни детайли в с. Зверино през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години на XX век. 
Родолюбивото начинание е осъществено от Инициативен комитет с ръководител инж. Иван Христов, в който влизат повече от 40 някогашни музиканти в пионерския духов оркестър и в младежкия духов оркестър в мездренското село, както и с дейното подпомагане на НЧ „ Факел-1926 “ - с. Зверино. 
Сред гостите на събитието бяха дългогодишният кмет на община Мездра Иван Аспарухов, кметът на Зверино Стоян Петров и краеведът Ивана Захариева, а водещи - ръководителят и секретарят на зверинското читалище Цветан Ценов и Стилияна Стоянова. 
Гранитната паметна плоча, която отсега нататък ще краси фасадата на НЧ „ Факел-1926 “, е направена от майстора каменоделец Ненчо Николов. Тя беше публично открита от Иван Аспарухов, Цветан Ценов и синът на Димитър Асенов-Дидията - Пламен Асенов. 
В знак на благодарност към огромния музикант, композитор и диригент пред паметната плоча беше поднесен венец от името на сем. Ценови. 
За празничното въодушевление на присъстващите поданици и посетители на Зверино се погрижиха музикантите от Духовия оркестър към „ НЧ „ Развитие-1869 “ - Враца, които извършиха военни маршове и национални хора̀, в това число авторски маршове на Димитър Асенов-Дидията. 
*** 
Димитър Асенов-Дидията е роден на 28 ноември 1922 година в гр. Лом. Завършва ломската мъжка гимназия, където е измежду най-хубавите музиканти в духовия оркестър към учебното заведение, а през 1943 година е назначен за музикант, подофицер в 35-ти пехотен врачански полк. 
През 1946 година служи в духовия оркестър на военновъздушните сили в Божурище. През 1951 година се явява на държавен изпит за боен диригент и му е присъдено званието младши лейтенант. През 1955 година се връща във Враца с чин старши лейтенант и е назначен за диригент на гарнизонния духов оркестър. 
През 1962 година основава духовия оркестър към НЧ „ Развитие-1869 “, на който е диригент в продължение на 7 години. Автор е на маршовете „ В лагера на Врачанци ”, „ На строителите на кораба „ Радецки ”, „ Радецки ”, „ Осмомартенско ”, „ Войнишка наслада ” и доста други. 
По покана на шефа на НОУ „ Димитър Благоев ” (дн. СУ „ Св. Климент Охридски “) - с. Зверино Йончо Петров през 1966 година основава Пионерски духов оркестър към учебното заведение, който през 70-те и 80-те години на предишния век печели един златен и два сребърни медала от Републиканските прегледи на художествената самоинициатива. 
През този интервал основава и Младежки духов оркестър към Завода за контактни детайли в с. Зверино, който печели сребърен орден от VI Републикански обзор на духовите оркестри, извършен в Оряхово, а през 1988 година става притежател на специфичната премия на Държавно стопанско обединение „ Електрон “. 
Димитър Асенов-Дидията е притежател на военните ордени „ За боева заслуга ” и „ Червено знаме ” за присъединяване си в заключителната фаза на Втората международна война (1944-1945 г.), както и на Орден „ Кирил и Методий ” - III степен (1972 г.). Почетен гражданин на с. Зверино и, посмъртно, Почетен жител на община Враца (2012 г.)  за приноса му в развиването на духовите оркестри във Враца. 
Умира на 16 август 2000 г. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР