В Деня на народните будители - 1 ноември, културни институти

...
В Деня на народните будители - 1 ноември, културни институти
Коментари Харесай

Творците излизат на протест в Деня на будителите

В Деня на националните будители - 1 ноември, културни институти в цялата страна ще затворят алегорично вратите си, в символ на митинг и ще излязат на улицата, с цел да слагат своите претенции с вярата да бъдат чути от ръководещите и от обществото. Ефективните дейности се провеждат от Национална федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “ поради унизително ниското възнаграждение на труда, за сметка на увеличаващите се отговорности. Протестът ще бъде на пл. " Славейков " пред Столичната библиотека в 12:00 часа на 1-ви ноември, сряда.

Близо десетилетие хората на изкуството, археолозите, работещите в музеи, библиотеки и в архивите получават едни от най-ниските хонорари, граничещи с минималната работна заплата. От 2015 година насам, когато беше последното доста нарастване в тази сфера, бюджетът за прехрана на културните институции се свива, за сметка на разноските за поддържане на постройките, споделят от синдикатите.

„ През всичките години сме упорствали за едно по-достойно заплащане на служащите и чиновниците в библиотеките, музеите, галериите, в Българското национално радио, в държавния списък, музикално-сценичните изкуства ", означи преди дни в изявление за Радио България Кирил Бинев, ръководител на НФ „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “.

" За страдание постоянно оставаме нечути от ръководещи, което е извънредно обидно и неуважително. Де факто растящата минимална работна заплата стартира още веднъж да доближава възнагражденията на хората в сектора. Това са специалисти, които в продължение на 20-30 години са отдали всички сили, с цел да защитят своя труд ", добави той.

Според Бинев хората, заети в културата, извършват не по-малко заслужен и виновен към обществото труд.

" Да не забравяме и по какъв начин един министър-председател ходеше с джипката и раздаваше милиони. Ние може да нямаме багери и трактори, само че ще затворим културните институции с книги. Нека някой да посмее да стъпи на книгата и да влезе вътре ", разяснява той.

„ Това е единствено въведения. Следват и доста по-сериозни митинги “ – безапелационни са работещи в културните среди, които са подготвени да подхващат и протестни дейности, с вярата да получат поддръжката и на обществото. Затова са избрали точно този ден – на националните будители, с цел да припомнят, че това не е единствено една дата, когато държавните мъже ще отидат да се отчетат с цветя пред паметника на Кирил и Методий.

Нека отдадем почитта си към будителите от предишното, само че и да мислим за живите в сегашното. Ние ще се борим за това “, отбелязва в умозаключение Кирил Бинев.

Съюзът на артистите в България се причислява към проведените митинги на създателите и експертите в областта на музеите, галериите, библиотеките, читалищата и театралните изкуства, разгласи ръководителят Христо Мутафчиев.

" На 1-ви ноември персонално ще поддържа митинга на дейците на българската просвета и протестната декларация на Национална федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “, против унизително ниските хонорари на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна организация „ Архиви “, съобщи той.

" Призовавам Ви, като членове на Съюза на артистите в България, да подкрепите митинга на създателите и експертите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата, дружно с всички останали наши сътрудници, които работят в областта на театралните изкуства, в сряда, от 12:00 ч., пред Столичната библиотека.

Българската просвета още веднъж не е приоритет за държавното управление и това си проличава във връзка с бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни дефицитът във финансирането на театралните изкуства в страната възлиза на над 80 000 000 лв..

Все още не са подхванати ограничения, с които да се актуализират и одобряват нови, по-високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които реализират активност в региона на театралните изкуства. 

Категорично се причисляваме към настояванията на сътрудниците от Национална федерация „ Култура “ за преосмисляне на отговорността, която би трябвало да поеме министърът и да разпише като страна Браншовия групов трудов контракт на сътрудниците. Да бъдем будни, да бъдем дружно, да бъдем твърди и непримирими!, прикани шефът на САБ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР