В Деня на народните будители - 1 ноември кметът на

...
В Деня на народните будители - 1 ноември кметът на
Коментари Харесай

Брънековата къща вече е собственост на град Ямбол

В Деня на националните будители - 1 ноември кметът на Ямбол Валентин Ревански и наследниците на парцела Петър Любенов Брънеков и Ясен Любенов Брънеков подписаха контракта за покупко-продажба на Брънековата къща, осведомиха от общината.

Над 20 години знаковата за Ямбол в архитектурно отношение къща беше изоставена. Малко са постройките в града, които и до ден сегашен съхраняват неговата памет . Брънековата къща е част от културното завещание на Ямбол и значима част от историята му.

Припомняме, че на 25-ото постоянно съвещания на Общински съвет - Ямбол, извършено на 24 юни 2021 година, съветниците поддържаха предлагането Община Ямбол да придобие собствеността на Брънековата къща на ул. " Анка Александрова № 1. Тя е недвижима културна полезност, заявена с писмо на НИПК № 7120/26.10.1999 година като архитектурно-строителен монумент на културата с категория " локално значение ".

Преди предлагането да бъде импортирано кметът на Ямбол организира диалог с представители на Националния институт за недвижимо културно завещание . Тяхното мнение беше, че Община Ямбол би трябвало да се възползва от опцията за закупуване на емблематичната постройка и тя още веднъж да бъде върната на Ямбол.

В общественото допитване посредством формалната фейсбук страница на Община Ямбол се включиха 7000 души, от които 92% (6440 души) реагираха позитивно за покупката на парцела.

Брънековата къща е издигната е към 1908 година, когато роденият в Трявна юрист Петър Брънеков се открива в Ямбол . Къщата има въздействие както от тревненската архитектура, по този начин и от сецесиона в алпийски жанр.

Синовете на юрист Петър Брънеков - Тотю и Любен, са с огромен принос за развиването на Ямбол . Те са редактори на вестник " Тракиец " с Лео Коен и Кирил Кръстев . Тотю Брънеков вкарва пътеписа като род в ямболската преса. Брънекови вкарват и спортната тематика във вестника. Двамата братя са в управлението на Юношеския туристически съюз " Тунджа ", вземат участие и в основаването на археологическо сдружение " Диана ".

По археологията се увлича изключително по-малкият брат - Любен. През 1935 година Тотю Брънеков измисля девиза на Ямбол: " Ида от древността, отивам в бъдещето ", прави и план за герб на Ямбол. Любен Брънеков е измежду обществениците, които основават Гражданския комитет за минералната вода и е избран на първия стадий от активността му да води диалозите с Общината.

След 1944 година на първия етаж на техния дом се обитават магазини, през 80-те години на предишния век има и завод на ТПК " Недялко Царев ".

Валентин Ревански благодари на наследниците за тяхното решение да се откажат от предложенията на другите претенденти за купувачи и да дадат опция знаковата къща да бъде изплатена от Община Ямбол . Той добави, че задачата на Община Ямбол е след ремонт къщата да бъде отворена за посещаване на туристи, които ще се срещат с историята и бита на една от най-интересните ямболски семейства от XX век.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР