В деня на Иван Рилски, който през целия си жизнен

...
В деня на Иван Рилски, който през целия си жизнен
Коментари Харесай

Радев към новите депутати: Надявам се НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност

В деня на Иван Рилски, който през целия си витален път призоваваше за примирение и единение на българския народ, позоволете да ви поздравя.

Въпреки късия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с очаквания и пред вас се открива опцията да оставите почтена диря в историята с проявата на разсъдък, на гражданска отговорност и воля в тези сложни за България им Европа времена ".

 

Така стартира словото на президента Румен Радев пред 48-ото Народно заседание.

 

Президентът разяснява, че всяко начало е заредено с очаквания. Той изрази вяра 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа неустойчивост и подчертава, че пред депутатите има няколко значими задания - бюджетът за идната година, битката с бедността, високите цени, растеж на престъпността, като ограниченията би трябвало да бъдат решителни и незабавни.

 

Нужен е разсъдък и кураж, с цел да се сформира държавно управление, което да ни ръководи във време на тежки тествания, обърна се непосредствено президентът към управленията на парламентарните партии.

 

Той изясни, че 48-ото Народно събрание е изложено пред неотложни въпроси, чието решение зависи от него, без значение какъв брой дълъг ще е мандата му.

" Парламентарното време е изключително скъпо и гласоподавателите ще се почувстват предадени, в случай че то бъде удавено в кавги ", предизвести Радев.

И изясни, че хората чакат решение за обществената рецесия, високите цени и ниските приходи. Предупреди, че обществената рецесия води и до растеж на престъпността, по тази причина и в тази сфера трябвало решителни и незабавни.

Бързо да бъде образувано държавно управление, което да създаде бюджет съгласно публичните провокации, прикани президентът.

 

Ако това не стане, служебното държавно управление ще внесе бюджет, а Радев чака депутатите да се отнесат към него професионално и отговорно, а не предизборно. Както и да прегледа ограниченията на служебния кабинет за компенсиране на потребителите за високите цени на енергоносителие, както и измененията в закони, нужни за Плана за възобновяване. И изброи и битката с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недостижимост на основния прокурор.

 

Радев чака и съществени ограничения за престъпността на пътя, както и за ширещата се безотговорност, която става причина за тежка морална деградация на обществото.

 

Повече внимание и средства за националната сигурност изиска Радев, като подчертава и на ускорение на модернизацията. И прикани тя да не бъде противопоставяна на обществената политика, тъй като без сигурност няма вложения и стопанска система, а оттова и мощна обществена политика.

 

Още през днешния ден служебното държавно управление ще внесе в Народно събрание признатата стратегия за предпочитани капиталови разноски на МО и плана за новите 8 самолета F-16. Този парламент е изправен и пред тежката отговорност да вземе решение дали във влошаваща се среда за сигурност.

Хората няма да простят на тези, които заради лековерие тласнат страната във война, сподели Радев.

И изясни, че даже най-превъзбудените военолюбци нямало да заловен оръжие.

 

Според Радев хората чакат решения в битката с бедността и ниските приходи. Социалната рецесия влече и растеж на престъпността, като ограниченията би трябвало да бъдат решителни и незабавни, акцентира президентът.

 

Той означи, че бюджетът за 2023 година би трябвало да бъде признат до края на годината.

 

Ето го и цялото слово на президента Румен Радев при откриването на 48-тото Народно заседание:

 

Уважаеми господин председателстващ,

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Уважаеми членове на Конституционния съд,

Уважаеми министри,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на правосъдната власт,

Уважаеми господин ръководител на Висшия адвокатски съвет,

Уважаеми президенти и ръководители на Народното събрание,

Уважаеми господин шеф на защитата,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на религиозните общности в  България,

Дами и господа,

Скъпи сънародници,

 

Позволете ми в деня на Иван Рилски, който през целия си витален път призоваваше за примирение на тези, които ръководят, и за единение на нашия народ, да ви благодаря за поканата и опцията да поздравявам от тази висока естрада всички вас, националните избраници, на които българите гласоподаваха доверие да ги представлявате.

 

Въпреки късия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с очаквания и пред вас се открива опцията да оставите почтена диря в историята с демонстрация на разсъдък, на гражданска отговорност, на воля в тези сложни за България и Европа времена.

 

Искрено се надявам 48-ото Народно заседание да ни изведе от спиралата на политическа неустойчивост. Ключът е точно във вас - в управленията на показаните тук партии. Но е необходим разсъдък, необходим е кураж, с цел да се сформира държавно управление, което да поеме отговорност да ръководи във време на тежки тествания. Паралелно с главната задача – сформиране на държавно управление, всички осъзнаваме, че 48-ото Народно заседание е изправено пред редица неотложни въпроси, чието решение следва да бъде от този парламент, без значение какъв брой дълго време ще съществува. Затова и парламентарното време е изключително скъпо и гласоподавателите ще се почувстват предадени, в случай че то бъде удавено в кавги. Хората чакат решения в битката с бедността, с високите цените, с ниските приходи, а обществената рецесия неизбежно влече и растеж на престъпността и тук ограниченията би трябвало да бъдат решителни и незабавни.

 

Всички знаем, че е редно бюджетът за 2023 г.  да бъде признат до края на годината. Затова се надявам бързо да бъде образувано държавно управление, което да създаде бюджет съгласно публичните провокации. Ако това не стане, служебното държавно управление е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. И в случай че стигнем до такава степен, аз ще прикани към него да се подхожда професионално и отговорно, а не предизборно. Очаквам също по този начин да се прегледат и създадените от служебното държавно управление ограничения за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоресурсите.

 

Наред с напъните, които полагаше и продължава да поставя служебното държавно управление за преодоляването на рецесиите, то въпреки всичко съумя в рамките единствено на 2 месеца да създаде проектозаконите за Плана за възобновяване и резистентност и чакам те да бъдат прегледани и признати в незабавен порядък. Не единствено поради предстоящото финансиране, а най-много поради ролята на тези закони за отключването на значими и дълго чакани промени – за подсилване на държавността, одобряване на върховенството на правото, битката с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недостижимост на основния прокурор, за цялостна рационализация на стопанската система и на страната.

 

Не мога да отмина и все по-болезнената за обществото ни в последно време тематика за неналичието на задоволително ефикасни законови механизми за налагане на правдивост и отмъщение при закононарушения, при корист с власт, при жестоко тъпчене на закона по пътищата от пияни и дрогирани водачи, които не престават да лишават живота на почтени хора. Очаквам в действителност съществени ограничения, тъй като ширещата се безотговорност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото ни.

 

Разбира се, има потребност от ясни позиции и дейна законодателна активност за задълбочаване на нашата европейска интеграция и ускорение на нашето социално-икономическото развиване. Защото България не може да си разреши да остане в периферията на Европа и настрана от фамилията на развитите страни.

 

Основен приоритет в работата на Народното събрание и държавното управление непроменяемо е гарантирането на националната сигурност. Днес, в тази конюнктура, това значи подсилване на личния защитителен потенциал, повишението на оперативната съгласуемост със съдружниците и ускорение на модернизацията на Въоръжените сили, която буксува от години. Затова и още през днешния ден служебното държавно управление ще внесе признатата от него Програма за предпочитани капиталови разноски на Министерство на защитата и плана за вторите осем самолета. Надявам се те да бъдат прегледани в интензивен порядък и признати и дано не се опълчва националната сигурност на обществената политика, тъй като без сигурност няма вложения и мощна стопанска система, а също по този начин няма и пълноценна обществена политика.

 

Този парламент е изправен и пред тежката отговорност да вземе решение дали в условия на влошаваща се среда за сигурност България ще загуби въздушния си суверенитет.

 

Уважаеми народни представители,

 

Само на километри от нас, в Украйна, бушува война. Хората, които народът избира да  ръководят, са длъжни да осмислят доста деликатно всички вероятни опасности пред страната ни. Голямата задача пред политическата класа през днешния ден е да опазим България от пожара, който бушува. Българските гласоподаватели и Историята няма да простят на тези, които заради лековерие или изгода тласкат страната във войната. 

 

Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че таман най-превъзбудените войнолюбци в никакъв случай няма да заловен оръжие и няма да рискуват живота си, само че с лекост залагат страната и живота на българите. Имало ги е преди, за жалост, някои го вършат и през днешния ден. Искрено се надявам, че сходни войнолюбци ще бъдат малцинство в 48-ото Народно заседание.

 

Желая ви триумф във вашата високоотговорна задача.

 

На добър час!

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР