В деня на честването на 145-ата годишнина от гибелта на

...
В деня на честването на 145-ата годишнина от гибелта на
Коментари Харесай

Развръзката на скандала: Разбра се кой направи Апостола на свободата на... салата

В деня на честването на 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски кулинар фен пресъздаде обесването му като сюжет посредством салата за аперитивче. Публикуваната във Facebook фотография провокира голямо отвращение от страна на стотици консуматори, които дефинираха кулинарното произведение като нечувана подигравка с паметта и гибелта на Апостола на българската независимост, написа " Телеграф ". Някои даже желаеха създателят да бъде даден под съд за засегнатост и насмешка с националните знаци и най-великия ни народен воин.

Както БЛИЦ към този момент писа, салатата е много изобилна и пресъздава мястото на обесването на Апостола. Малко „ Снежанка” демонстрира покритата със сняг замръзнала земя под бесилката, която пък е съединена от полусух салам. Парченце морков показва стълбата към бесилото, а най-отгоре има и примка, направена незнайно от какво. От другата страна върху късче шпеков колбас, представящо евентуално надгробна плоча, са написани имената на Васил Левски и годините на раждането и гибелта му. А над тях „ грее” българският трибагреник. Трите цвята на националното знаме са показани и още два пъти: един път на самото плато и повторно на покривката, върху която е сервирана салатата. Покривката в действителност е разпънат върху масата народен трикольор. За похлупак до платото се мъдри чаша с българска ракия.

 Да замезиш с Апостола и ракийца! Да подсладиш със заптие!

„ Почти цялата символика в инсталацията я схванах. Млечната салата е алюзия към утъпкан февруарски плац, а дружно с марулята е отпратка към трикольора. Същият претекст следим и върху изисканата завивка. Свещта и ракийката – ясно, греяна ракия, давим тъгата, и ти гарване, и ти птицо проклета, на чий гроб там така грозно грачиш. Обаче нарязаният шпек пред надгробната плоча какво символизира”, чуди се във Facebook потребителката Елка Стоянова. „ Като го видях това създание на патриотичния кулинарен талант, първият въпрос, който отекна в главата ми, беше: Кой изяде Левски”, пита друга потребителка. „ Позор!”, „ Върхът на труфя!”, „ Висша форма на човешката дивотия, маскирана като патриотизъм” и „ Взеха Левски и останалите национални герои и светини за мезе”, са единствено част от преобладаващите негативни отзиви на салатения сюжет. Има обаче и и не толкоз отрицателни отзиви: „ Гледайте ведро на нещата. Човекът се е старал и сигурно е бил уважителен и с патриотичен жар.” „ Гордън Рамзи би претърпял млечната салата с бирени пръчици. Обаче би пребил бедния роден гурман с права лопата поради комбинацията чаена движимост плюс маруля”, майтапи се Елка Стоянова. Но пък посредством шпека, който има свинско месо с тази кулинарна комбинация, като се изключи че отдава респект на Апостола, създателят доста самоуверено се подиграва и с най-голямата натовска войска наоколо “, открива различен план потребителят Николай Калчев.

По-задълбочено изследване в обществената мрежа сподели, че фотографията е оповестена от консуматор с име Йордан Петров от Ямбол. В профила му има най-различни салати и други вкуснотии с футболни и исторически сюжети. Една от тях е торта, отдадена на 52-рият рожден ден на легендата Христо Стоичков, изпълнена с няколко типа салам. Има и плато, отдадено на европредседателството на България. Йордан споделя, че работи като пожарникар на авиобазата в Безмер. С заниманието си се занимава от 3 години. „ Първите салати, които направих, бяха отдадени на обичания ми футболен клуб „ Берое”, по-късно минах и на други тематики. Салатата за Левски я направих не с цел да се майтапя, а да отдам почитта си към най-големия народен воин. Не съм имал поради нещо неприятно или да влагам саркастичен смисъл. Съжалявам, в случай че някои са го приели по този начин, само че всеки има право на мнение. За мен това е един малко по-различен взор върху историята. Иначе аз безпределно доста почитам Васил Левски”, изяснява Йордан Петров.



Потребители във Facebook припомниха и още едно съгласно тях скандално произведение на кулинарията. Това е формалната торта, поднесена на гостите за националния празник 3 март през 2007 година Тогава гостите на българския държавен глава Георги Първанов в резиденция „ Бояна “ са имали много богат избор да си похапнат всред български опълченец, съветски солдат или турски войник. Според разкази на участвали на тържеството нито един от гостите по този начин и не се престрашил да вдигне нож върху тортата и по този начин всички участници върху нея останали цели и се разминало без канибализъм в деня на националния ни празник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР