В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

...
В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България
Коментари Харесай

Зам.-кметът Енчо Енчев и родолюбиви русенци почетоха паметта на Христо Ботев в Букурещ

В Деня на Ботев и починалите за свободата на България – 2 юни, зам.-кметът Енчо Енчев и родолюбиви русенци посетиха Букурещ, с цел да отдадат респект към паметта и делото на иконата на българското революционно придвижване в доосвобожденска България.

В 11:00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в парка „ Михай I “ в Букурещ се състоя възпоменателна гала, на която бяха поднесени венци и цветя, а присъстващите коленичиха и с едноминутно безмълвие уважиха паметта на видния стихотворец и бунтовник. По традиция беше отдадена респект и пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски.

На церемонията участваха посланикът ни в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков, военният аташе на България в Румъния и Молдова Красимир Кръстев, културният аташе към посолството Борислав Бориславов, ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството на България в Румъния Ивайло Маринов, проф. Лука Велчов – ръководител на българската общественост „ Братство “ в Румъния, дипломати и представители на българската общественост в Букурещ, посетители от русенското читалище „ Христо Ботев-1908 “ и от сдружение „ Традиция “.

„Българският народ постоянно ще е благодарен на румънския за това, че даде освен заслон на едни от най-видните персони в родната ни история – Христо Ботев, Васил Левски, Любен Каравелов, Георги С. Раковски, само че и опция да работят и да провеждат дейностите, свързани с освобождението на България“, съобщи в приветственото си слово дипломат Влайков. Той благодари и на нашите сънародници в Румъния за това, че са пазители на българския дух, език и обичаи, с които през годините съумяват да запазят националната ни еднаквост.

Слово за делото на Христо Ботев произнесе и ръководителят на едноименното национално читалище Вяра Косева, която повдигна възрожденския дух на събитието, припомняйки заветите на революционера. Тя одобри и поздравления за 25-годишнината от провеждането на първия пътуващ семинар „По Ботевите и възрожденски места в Румъния“.

В 13 ч. в клуба на Демократичния съюз на българите в Букурещ се състоя кръгла маса под надпис „Христо Ботев, Букурещ и Българското национално-освободително движение“. В нея участваха Живодар Душков, Стоян Стоянов, доктор Даниела Вучкова от Българска академия на науките, Вяра Косева, Виолета Фратева и представители на съюза. На семинара беше показана и книгата на Стоян Стоянов – Комитски „Христо Ботев и Русе“, а читалищните дейци Живодар Душков и Георги Николов получиха поздравления за своите юбилейни 75-годишнини.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР