В Деня на българската конституция председателят на 44-то Народно събрание

...
В Деня на българската конституция председателят на 44-то Народно събрание
Коментари Харесай

145 г от Търновската конституция отбелязаха в Кърджали по инициатива на Цвета Караянчева

В Деня на българската конституция ръководителят на 44-то Народно заседание Цвета Караянчева организира открит урок в Регионалния исторически музей с възпитаници от осем кърджалийски гимназии. С него бе маркирана 145-та годишнина от приемането на Търновската конституция – главен закон и пиедестал на Третата българска страна, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„ Депутатите от Учредителното заседание с чест и достолепие извършиха своята историческа задача. Благодарение на тях България получи опция да се върне на картата на Европа като част от модерния, либерален и цивилизован свят. Държим им дълбока благодарност, че са дали своят вот един мощно либерален за времето си документ, който регламентира държавното устройство и подсигурява разделянето на управляващите в новоосвободеното ни Отечество “, съобщи Караянчева.

Тя напомни думите на първия ръководител Екзарх Антим I:

„ Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани… Можем да кажем: направихме закони от Народа за Народа “.

В презентацията си тя напомни делото на бащите-учредители, различията сред консерваторите и либералите, както и вижданията им за свободата на словото, печата и събранията, неприкосновената частна благосъстоятелност и всеобщото изборно право.

Караянчева показа забавни обстоятелства от работата си като ръководител на Народното събрание и честванията по случай 140-та от Търновската конституция. Ученици от школите по история към приблизително учебно заведение „ Петко Рачов Славейков “ – Кърджали и приблизително учебно заведение „ Васил Левски “ – Крумовград показаха свои разработки по тематиката. По време на „ урока “ бяха изнесени и любопитни обстоятелства, съпътствали правенето и гласуването на Конституцията през 1879 година

Караянчева сподели имитация на първия звънец, който Екзарх Антим I е употребявал на съвещанията, с цел да въдворява ред. Антиката е от 15 век и е направена в Персия от медна сплав. Гимназистите научиха кой е първият комичен вестник, издаван у нас след Освобождението, по какъв начин е основан първият боен духов оркестър и по кое време се състояла първото фешън ревю.

„ Днес България е демократична страна, неразделна част от европейското и евроатлантическото семейство. Но наследството на бащите-учредители постоянно ще ни припомня, че е значимо да слагаме националния над партийния интерес в съдбовни за страната моменти “, заключи ръководителят на 44-то Народно заседание.

В събитието се включиха школите по история към СУ „ П.Р.Славейков “ – Кърджали и СУ „ Васил Левски “ – Крумовград, както и възпитаници от ЕГ „ Христо Ботев “, СУ „ Отец Паисий “, СУ „ Йордан Йовков “, ПГЕЕ „ Капитан Петко челник “, ПГ по стопанска система „ Алеко Константинов “ и ПГТ „ Проф. доктор Асен Златаров “.

Цвета Караянчева подари на всички учебни заведения копия на Търновската конституция и екземпляри от така наречен Сребърна Конституция, издадена след провъзгласяването на независимостта на България и превръщането на княжеството в царство.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР