В деня на българската азбука седем пейки с формата на

...
В деня на българската азбука седем пейки с формата на
Коментари Харесай

Брюксел отдава чест на българската азбука

В деня на българската писменост седем пейки с формата на букви от кирилицата, които нямат аналог в латинската и гръцката писменост, бяха сложени на площад „ Джордж Бругман “ Брюксел. Откриването им се трансформира в празник за българите, живеещи там, с помощта на Българската културна асоциация в Белгия, фондация „ Прочети София “ в партньорство с Посолството на Република България в Белгия и Държавния културен институт към МвнР. Български създатели, живеещи в Брюксел, показаха своите детски литературни творби пред многочислената аудитория. За децата денят беше още по-празничен, тъй като получиха дарове – балони и книжки. Писателят Ненко Генов даде 75 творби с детска и юношеска литература. Ученици от българското учебно заведение в Брюксел извършиха обичани на всички генерации българи стихотворения. Празненството не мина и без красива музика. Авторът Христо Караславов изпя превъзходна родопска ария преди да запознае гостите със свое литературно произведение.

Брюксел ще бъде хазаин на неповторимите представители на кирилицата, направени по дизайн на художника Кирил Златков, до края на септември. През октомври и ноември т. година българските букви ще гастролират в град Гент.

Пламен Бончев, дипломат на Република България в Белгия, приветства сънародниците и ги поздрави по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

 Брюксел отдава чест на българската писменост

Елена Йончева, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, беше измежду присъстващите на събитието.
  Брюксел отдава чест на българската писменост

Таня Станева, ръководител на Българската културна асоциация в Белгия, откри тържеството.

Румяна Станчева, създател на детската брошура „ Горски истории “ показва своите стихотворения за деца.
 Брюксел отдава чест на българската писменост

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР