В Деня на авиацията и космонавтиката - 12 април, Съюзът

...
В Деня на авиацията и космонавтиката - 12 април, Съюзът
Коментари Харесай

Страшилището за “летящите крепости” загива със смъртта на храбрите

В Деня на авиацията и космонавтиката - 12 април, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и запаса в Горна Оряховица приключи една своя благородна самодейност, стартирана при започване на 2018 година - възобновяване на гроба на летеца изтребител поручик Петър Атанасов Бочев в двора на църквата “Св. Иван Рилски ” в Калтинец.

Оформлението на гроба и надгробния монумент бе осъществено със съдействието на шефа на Оперативна програма “Обреди” Горна Оряховица запасен офицер Иван Костов.
Събитието събра в двора на храм “Св. Иван Рилски” в Калтинец жители и членове на СОСЗР. За живота и героичния път на поручик Петър Бочев описа ръководителят на Общински съвет на СОСЗР подполковник (ОЗ) Цветан Цветков.


Българските въздушни асове Петър Бочев, Христо Кръстев, Стоян Стоянов и Чудомир Топлодолски

Летецът изтребител поручик Петър Бочев е роден на 10 ноември 1919 година в с. Крушето, където татко му (родом от с. Драганово) работи като железничар. По-късно цялото семейство се реалокира да живее в Г. Оряховица на ул. “Съединение” №23. Петър приключва действителна гимназия в Търново, след което постъпва във ВВУ “В. Левски” в София.

Избира службата в отбрана на родното небе
Завършва го на 30 януари 1942 година, като му е присъдено първо офицерско звание подпоручик, след което с група летци отпътува на подготовка в Германия. След довеждане докрай на образованието и завръщането си е назначен на работа в 6-и унищожителен полк, основан в Карлово. Впоследствие, преди да се включи в противовъздушната защита на София и Перник, изкарва и спомагателен курс по върховен пилотаж.

В поредицата си от въздушни боеве с “американските крепости” на 1 август 1943 година над Сливница възпламенява и смъква първия си неприятелски аероплан, за което получава медал “За храброст” I степен. На 22 ноември с.г. при ново навлизане на бомбардировачите нападна и възпламенява американски изтребител, само че на 24 ноември е свален и тежко ранен край Перник. След дълго лекуване и възобновяване в Горна Оряховица, през лятото на 1944 година Петър Бочев още веднъж се връща в бойния строй на летците за отбраната небето на България.


Със фамилията си като възпитаник в гимназията в Горна Оряховица

На 14 юни 1944 година с прецизен огън възпламенява “летяща крепост” “Б-24 Либърейтър”,
а в последвалите въздушни набези се демонстрира още веднъж, като поразява и възпламенява противников бомбардировачи на 10, 17 и 26 август 1944 година Общо 13 победи има летецът Петър Бочев над американските “летящи замъци.

След 9 септември 1944 година взема присъединяване в Първата фаза на Отечествената война. При офанзива на 5 октомври 1944 година на моторизирана немска колона и артилерийски позиции край Куманово самолетът на поручик Бочев е улучен, възпламенява се, пада и се взривява. Поручик Петър Бочев умира със гибелта на храбрите, ненавършил 25 година, и е заровен тук, наоколо до родния дом, описа подполковник Цветков.

Панихида в памет на летеца воин поручик Петър Бочев отслужи отец Васил, а на гроба бяха поднесени цветя и венци.

Никола ЧОЛАКОВ, Горна Оряховица
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР