В деня на 50-годишнината от първото кацане на хора на

...
В деня на 50-годишнината от първото кацане на хора на
Коментари Харесай

САЩ обявиха, че е готова за полет новата им лунна капсула

В деня на 50-годишнината от първото кацане на хора на Луната вицепрезидентът на Съединени американски щати разгласи, че капсулата за екипажа за нова сходна задача през 2024 година е подготвена.

" Благодарение усилената работа на мъжете и дамите в NASA и в американската промишленост Orion за задачата Artemis 1 е приключена и подготвена за началото на подготовката за този исторически полет ", сподели Майк Пенс. Това става в центъра " Нийл Армстронг " в Космическия център " Кенеди " във Флорида в наличието на Бъз Олдрин, който бе водач на лунния модул от задачата Apollo 11 през 1969г., и Рик Армстронг, наследник на първият човек, стъпил на Луната.

В известието на американската аерокосмическа организация се споделя, че в случай че преди половин век задачата е била сполучливо да бъдат изпратени до земния сателит хора и прибрани вкъщи, в този момент задачата е стабилно наличие на Луната като подготовка за идващия огромен скок - първият полет на астронавти до Марс. Името " Артемида " е определено неслучайно - тя е била сестра на Аполон и древногръцка богиня на Луната, допълват от NASA.



Готов е и европейският сервизен модул за зареждане с сила и мотори за Orion, направен в Бремен от Airbus. През ноември 2018 година той бе откаран в Съединени американски щати за дефинитивно сглобяване и консолидиране. След като двата модула бъдат свързани, инженерите ще инсталират термощит и през септември в Сандъски, щата Охайо ще стартират проби за това дали щомплексът ще издържи на изискванията в дълбокия космос.

Следва завръщане в " Кенеди " за финални инспекции и слагане върху ракетата притежател Space Launch System (SLS) и първи автоматизиран полет към Луната. Плановете плануват новите " астронавти-луноходци " да се причислят в третата задача Artemis 3, в която може да взе участие и първата жена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР