В деня на 37-ата годишнина от аварията в Чернобилската АЕЦ

...
В деня на 37-ата годишнина от аварията в Чернобилската АЕЦ
Коментари Харесай

Зеленски към света за годишнината от Чернобил: Спрете руския ядрен шантаж!


В деня на 37-ата годишнина от повредата в Чернобилската АЕЦ президентът Володимир Зеленски прикани света да не позволява на Русия да изнудва и шантажира благодарение на обекти от атомната енергетика.

Това прочувствено изказване президентът на Украйна направи през днешния ден, когато най-голямата нуклеарна централа в Европа – Запорожката, продължава да бъде повече от година под окупацията на съветските войски и новините оттова са тревожни. Реакторите не създават електричество, само че нуклеарното гориво е под непрекъснато напрежение, а охлаждането на реакторите е в сериозно положение поради неналичието на експерти и служащи.

Международната организация за атомна сила (МАГАТЕ) неведнъж установяваше противозаконна и рискова активност на територията на станцията – депозиране на оръжия и бойна техника, строителство на обекти с неразбираемо предопределение и така нататък Едновременно с това Русия не стопира да обстрелва цялата Запорожка област с неточни артилерийски установки от времето на Съюз на съветските социалистически републики и заплахата от инцидентно попадение върху атомната централа по никакъв начин не е за занемаряване.

също беше под съветски надзор при започване на войната. Там, заради нелепост и некомпетентност, починаха от лъчева болест значително бойци на Кремъл, тъй като копаха окопи в най-заразената с радиация околност към централата – Рижата гора, наречена по този начин поради обагрените в червен цвят дървета, които не са се възстановили и до момента.

„ Преди 37 години повредата в Чернобилската атомна централа остави огромен  белег върху целия свят. Изтичането на радиация трансформира в миналото уютната и добре развита територия в мъртва зона. До през днешния ден 30-километровата зона към ЧАЕЦ остава рисково място с висока радиация “, написа Зеленски в своя телеграм-канал.

Той напомня какъв брой висока цена заплатиха тогава украинците, с цел да унищожават следствията от злополуката през 1986 година и приканва света да спре Русия, която сега основава заплаха от нова покруса.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР