В ден 500 от войната в Украйна президентът Володимир Зеленски

...
В ден 500 от войната в Украйна президентът Володимир Зеленски
Коментари Харесай

500 дни война: Зеленски посети Змийския остров, Байдън защити предоставянето на касетъчни бомби на Киев

В ден 500 от войната в Украйна президентът Володимир Зеленски посети емблематичния Змийски остров. Зеленски отдаде респект на починалите в борбата за острова и сърдечно благодари на всички, които пазят родината си. Посланието му приключва с думите " Ние наложително ще победим! Слава на Украйна! ".

Змийският остров беше високомерен от руснаците още в първия ден на войната, макар героичната опозиция на украинските граничари. В обществените мрежи бе публикуван аудиозапис, на който се чува по какъв начин от съветски боен транспортен съд оферират на украинските бойци да се предадат, а те им дават отговор нецензурно. Няколко месеца по-късно - през юни 2022 година, украинците си върнаха острова.

Междувременно американският президент Джо Байдън отбрани „ доста сложното решение " да изпрати касетъчни муниции на Украйна.

" - Г-н президент, касетъчни муниции, за какво в този момент? - Свършват им мунициите " - по този начин Джо Байдън разяснява решението на Съединени американски щати да изпрати касетъчни муниции на Украйна.

" Изборът беше сред това да предоставим на страната това, от което се нуждае, с цел да спре съветските танкове, или да позволим на съветските сили да спрат украинското контранастъпление ", сподели по-късно Байдън пред CNN.

Украйна приветства " навременното " решение, а Русия го дефинира като " цинизъм ".

Касетъчните муниции съставляват ракети или бомби, които се взривяват във въздуха над целта, като разпръскват огромен брой по-малки взривни устройства. Забранени са в 120 страни, само че не и в Съединените щати. Съюзниците ни обаче се въздържат от рецензии, тъй като и те самите оказват помощ на Киев, и желаят от Вашингтон да продължи с поддръжката, разясняват анализатори.

" Това, което украинците би трябвало да създадат, е да внимават при използването на тези муниции. Да не ги употребяват в села, да вземем за пример. Защото в обитаеми и застроени региони смъртността при използването им се усилва. По-подходящи са за открити местности ", споделя полк. Марк Кансиан, Център за стратегически и интернационалните проучвания.

Украинският министър на защитата Олексий Резников, към този момент съобщи, че задачата на Киев не е да атакува с тези оръжия, а да се пази. Ще бъдат спазени всички условия и наставления, като това да не се използват в градска среда, да се води доклад къде и по кое време са употребявани. Киев поема ангажимент след края на спора да разминира регионите, в които са пускани.

" Няма такова оръжие, което да " промени играта " или по различен метод казано - да обърне обстановката. Продължаваме да се надяваме, че осигуряваме на Украйна оръжия и муниции, с което те ще стигнат до победа. Ако се върнете обратно - имаше полемики за Пейтриът, за Ф-16, в този момент за касетъчните бомби. Всички тези оръжия са потребни. Ефективни са на бойното поле. Ще оказват помощ на Украйна в битката ѝ, само че нито едно оръжие единствено по себе си няма да реализира победа ", сподели полк. Марк Кансиан, Център за стратегически и интернационалните проучвания.

Касетъчните муниции са част от нов пакет военна помощ на Съединени американски щати за Украйна на стойност 800 милиона $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР