"В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват

...
"В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват
Коментари Харесай

Министър Дончев: Няма да има проблем с приемането на Бюджет 2020


"В демокрацията е изцяло обикновено разнообразни публични групи да показват разнообразни позиции ". Това сподели пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев във връзка появилите се митинги от разнообразни организации против оставката на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. Той съобщи, че не чака министър председателят Бойко Борисов да върне Петков на поста министър, откакто самият Борисов изиска и получи оставката му.

"Не мисля, че има съответен случай, изключително от последните дни, което да е причина за това решение на премиера ", сподели Дончев.

Според вицепремиерът претекстът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо движение и по-високи резултати в Министерството на труда и обществената политика.

"От един министър се чака да бъде и политически представител. Наред с положителните неща, които се случиха, в обществото се развихриха и значително драми, някои от които не съумяха да бъдат обговорени задоволително съответно обществено, една от тях тече и сега - основаната съвсем всеобща социална неуравновесеност, че някой има желание да взема децата на българите и да ги праща не знам къде ", разяснява още той. Според Дончев тази тематика не е била обяснена задоволително добре освен от общественото министерство, само че и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

"Да си на министерска позиция и да си единствено специалист, значи да не използваш целия капацитет на позицията ", безапелационен бе вицепремиерът Дончев и изясни, че министърът би трябвало да прави политики и с обществени послания: "Едно добре скроено обществено обръщение има по-голяма обществена мощ даже от закон ".

Томислав Дончев не посочи дали към този момент е взето решение за правоприемник на Бисер Петков на поста министър на обществената политика.

Вицепремиерът съобщи, че да се вършат промени в държавното управление не е нов миг в политиката.

Бюджет 2020

"Нямам упования да има проблем с приемането на Държавния бюджет за 2020-а година ", съобщи Дончев. Той посочи, че няма смяна в политиката на държавното управление, от позиция на главните му цели, и по тази причина не се предлага друг бюджет от предлаганите в предходни години.

"Всяка рецензия би трябвало да бъде чута и осмислена. Не е имало бюджет, който да е признат с цялостен консенсус ", разяснява той.

Срещата Борисов - Тръмп

"Тези срещи отварят доста благоприятни условия. Въпрос на задоволително твърдоглавие и добре премерени дейности на държавното управление, с цел да доведат до резултат. Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото съдействие ", сподели Томислав Дончев. Според него за енергетика се разсъждава нормално в идеологически категории - "по координатната система Изток - Запад ". Той посочи, че газовата карта на Европа се трансформира динамично, към този момент има гъвкави решения.

"Ключовите думи са конкуренция и диверсификация ", съобщи Дончев и посочи, че умните държавни управления се пробват да обезпечат конкуренция, а това значи избор, само че това означа и сигурност.

Прокуратурата и КПКОНПИ

"Тези органи - прокуратурата и КПКОНПИ - са единствено част от инструментите, които би трябвало да борят корупцията.... Те мъчно биха могли да се оправят без съдействието на разнообразни държавни служби ", разяснява вицепремиерът.

"За да стигнем до съревнование с един претендент (Иван Гешев за основен прокурор - бел.ред.), значително виновност има процедурата. Ако акцент е бил комплициран върху състезателността, е трябвало да бъде отворена опция повече видове институции, даже жители да излъчват претенденти. Това с различен претендент, оставен на държавното управление, е доста противоречива, да не кажа - рискова структура ", съобщи Дончев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР