В Делхи днес бе обявено извънредно положение заради токсичния смог,

...
В Делхи днес бе обявено извънредно положение заради токсичния смог,
Коментари Харесай

Извънредно положение в Делхи заради токсичен смог

В Делхи през днешния ден бе оповестено изключително състояние поради токсичния смог, щръкнал над индийската столица към този момент трети ден, а качеството на въздуха се утежнява с всеки минал час, съобщи Ройтерс. Незаконното подпалване на стърнища в близките аграрни щати, изгорелите газове от колите в града с непълен публичен превоз и прахът от строителни обекти основават всяка години такава рецесия.

Сега тя се утежнява от настъпилото безветрие, споделиха от националната метеорологична работа. Апаратура за премерване на фините прахови частици (РМ 2,5), конфигурирана на територията на посолството на Съединени американски щати в Делхи, е открила през днешния ден в 10 ч. сутринта ниво от 608, при безвредно равнище от 50. Час по-рано апаратурата е показвала 591. РМ 2,5 са фини прахови частици с размер 30 пъти по-малък от диаметъра на човешкия косъм.

При поемане надълбоко в дробовете тези частици предизвикват инфаркт, инсулт, рак на белите дробове и респираторни болести, показва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че тези дни поданици на Делхи се оплакват от главоболие, кашлица и инфектиране на очите. Асошиейтед прес заяви за акция на доброволци, които през днешния ден раздавали по улиците на града на искащите филтърни маски за уста.

Целта била жителите да вършат изказвания за неприятното положение на въздуха. ТАСС цитира вестник "Хиндустан дейли ", че по решение на общинските управляващи от 13 до 17 ноември се вкарва ограничаване на придвижването на колите в Делхи от 8 до 20 ч. На четни дати ще имат право да се движат коли с четни номера, а на нечетни дати - с нечетни номера. През този интервал публичният превоз ще работи в интензивен режим, като управляващите ще наблюдават таксиметровите водачи да не усилват цените си. В града към този момент е лимитирано напредването на товарни коли.

Гостуващият в Индия английски престолонаследник принц Чарлз, съпроводен от брачната половинка си Камила, бе заставен да анулира през днешния ден посещаване в едно учебно заведение.

Заради неприятния въздух учебните заведения в Делхи са затворени, само че височайшите посетители извършиха останалите си задължения за деня, в това число посещаване на мемориал в чест на индийските бойци, починали в Първата международна война. Чарлз и Камила дойдоха през вчерашния ден в Делхи на двудневна аудиенция - финален стадий от тяхна обиколка в Азия, която преди този момент ги води в Сингапур, Малайзия и Бруней, отбелязва АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР