В декларация от БСП Пловдив се обявиха против Дондуковата градина

...
В декларация от БСП Пловдив се обявиха против Дондуковата градина
Коментари Харесай

Пловдивските социалисти против преименуването на Дондуковата градина

В декларация от Българска социалистическа партия Пловдив се оповестиха срещу Дондуковата градина да се преименува на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Градината носи името на своя основен подстрекател, разпоредник основаването ѝ - краткотрайно изпълняващия длъжността генерал-губернатор на Санстефанска България княз ген. Дондуков-Корсаков, завявят социалистите.

Първата градска градина в Пловдив с представителни и публични функционалности и един от главните паркове в града е основана след Освобождението през 1878 година През 1880г. с нейното озеленяване и благоустрояване се заема известният швейцарец Люсиен Шевалас, с цел да се изпълнят главните цели и функционалностите й като първа градска градина в Пловдив с публично значение. През 1992 година градината е оповестена за монумент на парковото изкуство. От 1993 година градината е в режим на запазване на исторически зелени площи в регион „ Централен “ на града.

Един от най-забележителните ни създатели, пребиваващ и творящ по това време в Пловдив е поетът и публицист Иван Вазов. Творбите на Вазов „ Под игото “, „ Немили, недраги “, „ Аз съм българче “ и доста други, ни възпитаваха на национализъм и родолюбие. Огромна е нашата и на поколенията благодарност, споделят от Българска социалистическа партия.

Не по-малка е признателността на българския народ и към доблестните войни и офицери спомогнали за възкръсването на Третата българска страна, допълват социалистите.

„ Дондуковата градина е освен парк в сърцето на града, тя е физически израз и за поколенческа признателност! Не инцидентно там са и паметниците на Вазов, капитан Александър Бураго, Захари Стоянов, а в непосредствена непосредственост, до площад „ Цар Калоян “ и Паметникът на Благодарността за спасяването на българските евреи.

Без да заменяме или противопоставяме обособени исторически персони дано запазим емблематичният патриотичен пловдивски дух на благодарност, приемливост и отдадем респект всекиму, спомогнал за построяването на държавността и на духа български “, пишат още в декларацията си от Българска социалистическа партия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР