В дебатът за равното възнаграждение за играчите в мъжкия и

...
В дебатът за равното възнаграждение за играчите в мъжкия и
Коментари Харесай

Моресмо предложи формат 3 от 5 за женските „мейджър“ финали


В дебатът за равното заплащане за играчите в мъжкия и женския тур постоянно се повдига и въпросът за продължителността на мачовете при дамите. Критиците на женския тенис считат, че поради по-краткият формат на техните мачове на Големия шлем тъждество в заплащането не би било заслужено. Друга част от почитателите и специалистите обаче са на мнение, че е по-добре мъжките мачове да преминат във формат „два от три“, защото по този начин по-лесно ще се задържи ползата на телевизионните фенове.

В подтекста на този спор, двукратната шампионка от Големия шлем и сегашен турнирен шеф на Ролан Гарос – Амели Моресмо, изрази мнението, че за женския тенис би било добре финалите на Големия шлем да се играят във формат „три от пет“. Пред Tennis Majors някогашната №1 изрази мнението, че това би предоставило на финалистките повече време и благоприятни условия да показват най-хубавия си тенис.

„Ако загубиш първия сет във формат „два от три“, по-късно няма да имаш доста благоприятни условия да обърнеш мача. Има доста фактори, с които би трябвало да се пребориш. При „три от пет“ обаче можеш да подходиш малко по-спокойно, защото имаш повече време да поправиш грешките си. Бях на това мнение още когато играех. Смятах, че в случай че женските финали на Големия шлем бяха във формат „три от пет“, щеше да ми е по-лесно да се оправя със напрежението и напрежението, а в резултат на това – да играя по-добре. От психическа позиция има огромна разлика сред двата формата“ – разяснява Моресмо.

„Често съм мислила по този въпрос, само че тази смяна по този начин и не беше въведена нито на Големия шлем, нито на Финалите на WTA. Но за какво да не го създадем някой ден? Мисля, че тази смяна би била от изгода за женския тенис. Мъжете прекарват повече време на корта и може би това оказва помощ на феновете да се привържат повече към тях. Това е нещо, върху което несъмнено си коства да помислим“ – добави шампионката на Уимбълдън за 2006 година

Моресмо разкри също, че съжалява за това, че форматът „три от пет“ е спрял да бъде прилаган на Финалите на WTA преди тя да се причисли към Тура.

„Щях да се веселя, в случай че на Финалите се прилагаше формат „три от пет“, до момента в който аз играех. Мисля, че прекратиха тази процедура няколко години преди да се причисля към Тура. Беше ми доста мъчително. Щях доста да се веселя да имам опцията да играя в сходен мач. Не споделям това единствено от позицията си на турнирен шеф на Ролан Гарос. Това е мнението ми по този въпрос от 20 години насам. Мисля, че има доста аргументи, заради които сходна промяна би могла да бъде положителна за женския тенис“ – приключи двукратната четвъртфиналистка на Откритото състезание на Франция.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР