В Давос миналата седмица Греъм Алисън от Харвардския университет предизвика

...
В Давос миналата седмица Греъм Алисън от Харвардския университет предизвика
Коментари Харесай

Перспективата за втори мандат на Тръмп вече оформя геополитиката

В Давос предходната седмица Греъм Алисън от Харвардския университет провокира неспокойствие, говорейки за това по какъв начин някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп към този момент оформя политическия избор на съдружниците и съперниците. С успеха на Тръмп на първичните избори в Ню Хемпшир тази седмица това въздействие единствено ще се усили, написа за Atlantic Council Фредерик Кемпе, президент и основен изпълнителен шеф на Атлантическия съвет.

" Някои задгранични държавни управления от ден на ден вземат поради в връзките си със Съединените щати това, което може да стане известно като " Път на Тръмп " - закъснение на изборите с упованието, че ще могат да договорят по-добри покупко-продажби с Вашингтон след една година, тъй като Тръмп дейно ще установете долна граница за това какъв брой неприятни могат да станат нещата за тях ", написа Алисън в последния брой на Foreign Affairs.

В горната част на този лист на задгранични публични лица, стратегически наблюдаващи идните избори в Съединени американски щати, е съветският президент Владимир Путин, който пресмята, че възможностите му във войната в Украйна (която Тръмп даде обещание да завърши " за един ден " ) могат фрапантно да се подобрят. Това очакване кара Путин да играе за патова обстановка тази година, като в същото време залага на умората на Европа и Америка в допълнение към изборите на Тръмп, което може да докара до победа на съветския водач по-късно.

" Други, в противен случай ", написа Алисън, " стартират да търсят това, което може да се назова " обезпечаване за Тръмп " - анализирайки методите, по които завръщането му евентуално ще им остави по-лоши благоприятни условия и се приготвят надлежно. "

Причислете към този лагер Украйна и нейните европейски поддръжници и НАТО. Това има здравословна страна, защото европейските страни търсят по-добри способи да защитят Украйна и себе си.

Недостатъкът? Уебсайтът на предизборната акция на Тръмп приканва за " фундаментална преоценка на задачата и задачата на НАТО ", тъй че съществуващите членове на НАТО и новите - Финландия и скоро Швеция - може да открият, че гаранциите за сигурност на алианса са по-малко сигурни.

Огледайте се по света и ще намерите десетки образци за казано за Тръмп - от въпроси, свързани с климата, до търговски въпроси, където някогашният президент разказва себе си като " индивида на цените ", обещавайки да наложи 10 % мито на всичко вносно.

" Тази година дава обещание да бъде година на заплаха, защото страните по света следят политиката на Съединени американски щати с композиция от съмнение, обаяние, смут и вяра ", написа Алисън.

Това, което той не написа, е, че може би в никакъв случай в предишното съдружниците и съперниците на Съединените щати не са започвали да работят толкоз доста време преди избори. Последователността на външната политика на Съединени американски щати през годините на Студената война се трансформира в нещо от предишното.

Това, което един народен водач в Давос ми сподели, че му липсва най-вече във връзка с връзките със Съединените щати, е степента на предсказуемост, нужна за установяване на личните политики на страната му. " Не е положително или неприятно ", сподели той, " просто действителността е нашата насочна точка. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР