В държавната медия е постъпило писмо от Мурдаров, с което

...
В държавната медия е постъпило писмо от Мурдаров, с което
Коментари Харесай

Гръмна Сега! С Чудовищен Скандал Слиза От Ефир Много Известен Български Тв Водещ! Това Самият

В държавната медия е постъпило писмо от Мурдаров, с което той моли да бъдат прекратени участията му в предаването „ Денят стартира с просвета “, до момента в който не почисти името си.

Мурдаров бе обвинен в два случая на плагиатство на непознат преводачески труд, написа Офнюз. Първият е с творби на австрийския публицист Йозеф Рот – германистката проф. Ана Димова оповести заимстване на нейни преводи на същите произведения и след експертиза плагиатството бе доказано и от Съюза на преводачите. Преди дни от Съюза оповестиха за нов случай на заимстван от Мурдаров превод.



„ Въз основа на доказателствата, показани от германиста доктор Гергана Фъркова-Ангелова, Съюзът на преводачите в България декларира безапелационното си мнение, че още веднъж е налице директно заимстване от Владко Мурдаров на непознат труд – на Никола Толчев, Панайот Чинков и Недялка Попова, преводачи на произведения на изтъкнатия австрийски публицист Артур Шницлер. В случая проф. Мурдаров е преводач и съставител на алманах с разкази и новели на Шницлер „ Като насън “, оповестен през 2012 година от издателство Black Flamingo Publishing “, настояват от Съюза на преводачите в България в публикувано обществено изказване.

В отговор Владко Мурдаров – допреди две години шеф на Института по български език в Българска академия на науките, в този момент пенсионер – изпрати писмо до Българска национална телевизия, в което декларира, че въпросът ще бъде решен в съда.

Ето какво написа езиковедът:

„ Уважаеми господа,

В отговор на изявления от Съюза на преводачите, които уронват престижа ми като преводач и лингвист и вредят на моето име, декларирам, че въпросът ще бъде решен в съда.

До излизане на правосъдното решение приключвам авторската си графа „ Език мой ” на предаването „ Денят стартира с просвета ”.

От Българска национална телевизия оповестяват в уеб страницата си, че ще уважат претекстовете на езиковеда и стопират краткотрайно рубриката му.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР