В държавната болница Св. Екатерина постъпва пациент, здравно осигурен. След

...
В държавната болница Св. Екатерина постъпва пациент, здравно осигурен. След
Коментари Харесай

Колко пари взема месечно директорът на Св. Екатерина?


В държавната болница Св. Екатерина постъпва пациент, здравно обезпечен. След като се оказва, че ще го оперират и ще му поставят бай пас, му връчват две фактури за 900 лева - за избор на екип и за 700 лева „ за съвещателен обзор при специалист”, написа 19min.bg
В случая това е самият шеф на лечебницата проф. Начев. Пациентът си заплаща като поп, макар че не е изявявал предпочитание за „ екстрите”. После взема решение да се поинтересува и с удивление схваща, че за неговата интервенция здравната каса заплаща на държавната болница 10 000 лв.. Напуснал болничното заведение, отива в здравния фонд да му върнат парите от двете фактури, само че те му връщат единствено тази, на стойност 900 лева за избор на екип. Подава сигнал до министерството и разпореждат медицински одит. На самия пациент се изяснява, че той е изискал нещо, което не е желал. Нежеланото му „ желание” дори било разказано в специфична разпоредба, направена по времето на министъра Стефан Константинов. Тя дава на държавните лечебни заведения „ вратичка” всеки да си написа и да си надписва каквото и както си пожелае „ по избор на пациента”.

Защо се прави това? Когато някогашният министър председател Борисов оповести, че у нас има шефове на лечебни заведения, които вземат по 70 бона на месец, взорът незабавно се обърна към проф. Начев – изместилия от шефския пост в „ болничното заведение на Чирков” самия професор Чирков. Той отвърна, че взема 4 междинни заплати в клиниката, което било към 6-7 хиляди месечно. Да, само че обява на сътрудниците от уеб страницата pik, за който работи най-хубавата здравна журналистка в републиката Мира Радева изяснява по какъв начин към заплатата, за която никой не спори, се надписват възнаграждения: „ Има държавни лечебни заведения, в които лекарите ни са повече от чудесно платени. По неофициална информация проф. Генчо Начев, шеф на болница Св. Екатерина – най-голямата кардиохирургия в страната, получава над 30 000 лв. месечно, шефът на инвазивната кардиология на болница „ Св. Анна”, някогашният здравен министър доцент Божидар Финков пък стигал до 42 000 лв. на месец. По всяка клинична пътека за сърдечна интервенция здравната каса брои към 10 000 -12 000 лв.. А когато операцията се отнася към инвазивната кардиология – от 1100 до 3200 лв.. Но пък тези клиники или спецализирани отделения вършат най-малко по 7-10 такива операции дневно. Е, защо им е на техните доктори да бягат от лечебните заведения? А и нямаме огромна частна кардиохирургия, като се изключи Токуда – там оперира известният проф. Чирков, в която да се изявят професионално”.
Още по-интересни данни разкрива обява в уеб страницата Блиц преди 5 години: „ Според осведомени компания Медикард ООД, в която Начев до неотдавна е бил съучастник, е спечелила публични поръчки за болничното заведение на стойност над 30 млн. лева

Собственици на Медикард Борис Конев и Васко Бояджиев. Съдружник е бил и проф. Генчо Начев, който излиза от нея, когато става шеф на Св. Екатерина. Фирмата обаче продължава да печели поръчка след поръчка (б.р. от държавната болница – тоест от бюджета или от джоба на всеки българин).

Справка в Агенцията по публичните поръчки демонстрира, че в края на 2006 година Медикард е получила над 10 млн. лева за доставка на медицински консумативи за потребностите на болничното заведение. През януари 2007 година тя още веднъж е определена да обезпечи на болничното заведение коронарни стентове на стойност над 2 млн. лева През същата година някогашната компания на Начев е доставила на университетската болница хирургически принадлежности и кардиостимулатор на обща стойност над 400 000 лева През 2008 година Медикард още веднъж е определена за доставчик на болничното заведение с медицински произведения и консумативи против сумата от 14 270 395 лева Така през годините, в които проф. Начев е отпред на Св. Екатерина, съдружниците му са печелели приблизително по към 8 млн. лв. годишно.

Изпълнителният шеф на болница Света Екатерина проф. Генчо Начев има дялове от няколко компании с разнородна активност. Той е притежател на 50 % от компания Гроут, която се занимава с общо строителство на здания и строителни уреди. Освен това професорът има 10% във компания за търговия на едро с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения Секамекс. Начев има 8 % от медицински център Света Екатерина-2, който се занимава с рехабилитация, долекуване и дълготрайно лекуване, както и научноизследователска работа в региона на сърдечно-съдовите заболявания”, приключва инспекцията на Блиц. Заради последното безочливо потребление на държавното име за частен здравен институт обещаваме продължение на тематиката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР